V únoru Rusko přišlo s podrobnostmi alternativy ke SWIFT, která propojí 91 domácích bank s Ruskou centrální bankou. Tento plán na jednu stranu představuje další krok ke globální de-dolarizaci, ale na druhou stranu se zrodil z nutnosti, když si Rusko začalo myslet, že by jej mohli vyloučit ze SWIFT jako trest za jeho podporu rebelům na Ukrajině. Ministerský předseda Dimitrij Medveděv varoval před „nedohlednými důsledky“, kdyby se snad západ rozhodl ke kárnému zmrazení přístupu do SWIFT.


O pár měsíců později se Moskvě dostalo křesla ve správní radě SWIFT.

Teď se Rusko zase o krok přiblížilo k de-dolarizaci tím, že naznačuje, že v kartách je alternativa BRICS ke SWIFT. Více od RT:

Ruská centrální banka (CBR) navrhla diskusi o zřízení analogu ke globální síti přenosů finančních informací SWIFT, která denně zpracovává komunikace o hodnotě 6 bilionů $.

CBR doufá, že tím omezí riziko možného rozvratu.

„Vážně řečeno v tomto okamžiku na světě neexistuje analog ke SWIFT, ten je unikátní. Jediným tématem, které by nás všechny v BRICS mohlo zajímat, je uvážit možnost zřízení systému, který by posloužil zemím BRICS k použití jako záloha, a promluvit si o ní,“ řekla v pátek místoguvernérka Centrální banky Ruské federace Olga Skorobogatova.

To přichází spolu s tím, jak Rusko (které je shodou okolností druhým největším uživatelem SWIFT) má na 8.-9. července svolat summit BRICS do Ulfy, kde bude oficiálně spuštěna BRICS banka ze 100 miliardami $ se 100 miliardami $ měnových rezerv. Dost podobně jako Čínou vedená AIIB je i banka BRICS v mnoha ohledech reakcí na neschopnost multilaterálních institucí pod dominancí US uspokojit potřebu modernizace a nabídnout zastoupení, které je odpovídající ekonomické váze jejich členů.


Tento stav věcí se nejspíš nijak brzy nezmění, protože jak už jsme tento měsíc diskutovali, Bílý dům signalizoval, že nebude ochotný vzdát se US práva veto, i když by to znamenalo uspořádání, kterou by umožnilo MMF skoncovat s rozmíškami a reformovat se bez schválení Kongresem. Washington Postu tuto situaci krásně po 6. Summitu BRICS loni v létě shrnul:

Ač BRICS obnáší více než pětinu globální ekonomiky, tak mají dohromady v MMF asi 11 procent hlasů. Ale reforma správy Bretton-Woodských institucí narazila na četné nástrahy. V roce 2008 a opět 2010 tu byla reforma kvót v MMF zamýšlených ke zdvojnásobení finančních závazků ode všech členských zemí, přičemž by současně zemím BRICS dala větší podíl na hlasech. Protože by to vyžadovalo další příspěvky od členských vlád bohatších zemí, tak jich z toho několik z různých důvodů couvlo.

Rusko rovněž protlačuje plány na zřízení eurasijské měnové unie, což je cosi, o čem jsme poprvé diskutovali před několika měsíci. Toto jsme o tom uvedli v březnu:

Jednou osobou, která věnovala pozornost zhroucení US úchopu unipolárního světa od 80. let, který je už dávno pryč, je Vladimir Putin z Ruska, který dnes navrhl vytvoření „eurasijské“ měnové unie, která by jako své první členy zahrnovala Bělorusko a Kazachstán, které jsou už partnery Ruska v politické a ekonomické unii sestávající z bývalých sovětských republik.

Poslední novinky o tom má Sputnik News:

Rusko je připraveno uvažovat o vytvoření měnové unie s ostatními členy Eurasijské ekonomické unie (EEU), řekl ve čtvrtek ruský ministerský předseda Dimitrij Medveděv.

„V tomto formátu EEU by bylo možné uvažovat o možnostech a podmínkách eventuálního vytvoření monetární unie,“ řekl Medveděv.

Ministerský předseda je v současnosti v Kazachstánu na sezení Eurasijské mezivládní rady.

EEU, která nabyla účinnosti oficiálně 1. ledna 2015, sestává z Arménie, Běloruska, Kazachstánu a Ruska. Tento blok usiluje o dosažení větší ekonomické integrace, včetně volného pohybu zboží, služeb, kapitálu a pracovních sil těmito členskými státy.

S tím tu tedy máme trojitou dávku de-dolarizace, jelikož Rusko přikračuje k podvrácení kritických komunikačních linek vytvořením alternativního systému podpořeného rostoucími lokomotivami růstu z řad vynořujících se mocností, které jsou nachystány oficiálně, až se v červenci sejdou, spustit svou vlastní rozvojovou banku. Spolu s tím uvažuje Moskva o zabetonování ekonomických vazeb s regionálními spojenci přes zřízení měnového bloku.

Trůnící králi dolare, tvůj úchop trůnu slábne.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com