Thajsko od USA požaduje, aby v průběhu pěti dnů stáhly z ostrova Phúket letadla amerických vzdušných sil a vojáky USA, kteří se účastnily protilodního cvičení Guardian Sea, jež skončilo ve středu. V sobotu to napsal list The Bangkog Post s odkazem na Ministerstvo obrany Thajska. Po skončení cvičení americká strana několikrát žádala o možnost na Phúketu zůstat a využívat letiště na ostrově jako základnu k provádění humanitárních operací, které by byly zaměřeny na vyhledávání plavidel s rohingyjskými uprchlíky mířícími z Barmy do muslimských zemí, které s Thajskem sousedí a na poskytování humanitární pomoci těmto uprchlíkům.


Žádost americké strany byla velením všech druhů Thajských ozbrojených sil zamítnuta. USA musí stáhnout svá letadla a vojáky z Phúketu do příštího pátku, oznámil listu zdroj.

Odmítnutí žádosti USA o využívání Phúketu jako základny a požadavek stáhnout letadla a vojáky je způsoben negativním vztahem místních vojenských úřadů Thajska k neustálému vměšování USA do akcí, které mají za cíl vyřešení humanitární krize spojené s rohingijskými uprchlíky, které nyní společně realizují Thajsko, Malajsie a Indonésie, píše list.

Rohingijové jsou etničtí Bengálci muslimského vyznání, kteří žijí v provincii Arakan v Myanmaru. V posledním roce a půl tito lidé Myanmar hromadně opouštějí a snaží se, mnohdy nelegálně, v přeplněných loďkách dostat do rozvinutých islámských zemí v regionu (Malajsie a Indonésie).

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com