List Washington Post napsal, že Ukrajinci souhlasí s tím, že budou uvězněni za vyhýbání se vojenské službě, jenom aby se nemuseli účastnit bojových akcí na východě Ukrajiny. Těm, kteří se vojenské službě vyhýbají, a dezertérům hrozí pokuty a vězení od dvou do pěti let. Ukrajince to však nezastavuje. „Já raději budu sedět tři roky ve vězení, kde mi dají najíst a kde budu v bezpečí, než abych šel sloužit. Tahle vláda je u moci už rok a já i nadále musím pracovat dva dny na to, abych si mohl koupit bochník chleba. Za takovou vládu bojovat nechci", cituje WP slova šestadvacetiletého zaměstnance hutnického podniku Andreje, který byl povolán v březnu.


Andrej žije ve Slavjansku, který se od poloviny dubna minulého roku do začátku července nacházel pod kontrolou domobranců. Sympatie obyvatel jsou i nadále rozděleny a ze 40 Andrejových známých, kteří byli povoláni, se chystá jít bojovat jenom jeden.

„Bojovali jsme za nezávislost a za právo žít a pracovat ve vlastním regionu. Když přišla armáda, tak nás dva měsíce v kuse ostřelovala. A teď mám jít za ni bojovat? Já si to nemyslím", cituje Andreje list.

Dokonce i ti Ukrajinci, kteří se účastnili protestů na konci roku 2013 a na počátku roku 2014, nechtějí jít do armády, protože se bojí o život.

[quote align="center" color="#999999"]

„Já jsem se už dávno rozhodl, že nebudu na povolávací rozkaz reagovat. Absolutně mě nezajímá účast v tomto konfliktu. Oni (úřady a velitelství — pozn. red.) měli konat efektivněji, aby omezili ztráty. Já nechci seznamy obětí doplňovat", uvádí WP slova pětadvacetiletého zaměstnance kyjevské nevládní organizace Igora.[/quote]

Ukrajinskou armádou zmítají problémy, mezi kterými je úplatkářství u odvodových komisí a neefektivní systém náběru a přípravy nových vojáků. Kromě toho, rodiny zabitých vojáků musejí velmi často tvrdě bojovat o to, aby dostali podporu, kterou jim stát slíbil.

[quote align="center" color="#999999"]

„Nerozumíme, za co bojujeme, vláda neříká lidem nic o cílech této války", cituje vydání vojenského analytika Alexeje Arestoviče, který poznamenává, že dokonce ani po roce bojů se konflikt na Ukrajině oficiálně nenazývá válkou. [/quote]

Dříve média oznámila, že mobilizace na Ukrajině, která byla vyhlášena na počátku roku 2015, zkrachovala. Obyvatelé Ukrajiny si začínají uvědomovat „reálnou a strašnou" cenu války. Podle jejich názoru se konflikt od dubna 2014 přeměnil na „krvavý vyčerpávající mlýnek na maso", který si podle různých zdrojů vyžádal od 5.000 do 50.000 vojáků i civilistů.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com