Jeden z nizozemských soudních lékařských expertů, který se zabývá identifikací obětí havárie malajského Boeingu na východě Ukrajiny, vyzradil tajnou informaci. Zprávu o tom přinesla televize RTL. Patolog George Maat, který je pozvaným expertem Národní soudně-vyšetřovací skupiny (LTFO) ve středu v Maastrichtu uskutečnil přednášku před studenty. Během přednášky hovořil o tom, jak probíhá proces identifikace obětí katastrofy. Maat také oznámil, že letadlo bylo sestřeleno raketou, byť oficiální příčina katastrofy ještě nebyla zveřejněna. Podle slov jeho vedoucích, Maat měl před svými kolegy povoleno přednášet, ale neměl právo vycházet za sféru své kompetence a vyzrazovat utajovanou informaci.


Sám Maat prohlásil, že předpokládal, že přednáší před studenty lékařských a soudních věd. Ukázalo se, že na přednášce byli i zástupci médií. Přiznal také, že skutečně učinil prohlášení, která byla za hranicí jeho kompetencí. „Neměl jsem to dělat. Současně se vyjasňuje, že některá z mých prohlášení fakticky nejsou správná. Velmi lituji toho, že jsem možná urazil, nebo ranil příbuzné obětí", prohlásil expert.

Ministr bezpečnosti a spravedlnosti Nizozemí Ard van der Ster označil Maatovo chování za „mimořádně nemístné a nepříjemné". Otázka Maatova vystoupení bude ve čtvrtek projednávána v parlamentu. Je velmi pravděpodobné, že nyní bude ze skupiny soudních lékařských expertů, kteří se zabývají vyšetřováním nehody letadla, vyloučen.

MH17 Amsterdam — Kuala Lumpur havaroval 17. července v Doněcké oblasti. Na palubě letadla bylo 298 lidí, všichni zahynuli.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com