Přidejte si MMF na dlouhý seznam těch, kdo zřejmě s Británií sdílí názor, že přidat se k Čínou vedené Asijské bance investic do infrastruktur je „bezkonkurenční příležitost“, neboť Christine Lagarde říká, že její instituce nejenže vidí ve spolupráci s AIIB „ohromnou“ příležitost, ale také tuto možnost „s potěšením“ prozkoumá. Zde je více od BBC: [quote align="center" color="#999999"] Šéfová Mezinárodního měnového fondu Christine Lagarde říká, že MMF bude ze spolupráce s Čínou vedenou Asijskou bankou investic do infrastruktur „potěšen“…


Paní Lagarde říká, že pro MMF existuje „ohromný“ prostor pro spolupráci s AIIB při financování infrastruktur.

Paní Lagarde promlouvající při zahájení Čínského rozvojového fóra v Pekingu rovněž řekla, že věří, že s AIIB bude spolupracovat i Světová banka.[/quote]

Mezitím se údajně chystá následovat i Švýcarsko, které je tak na jedné lodi s Indií, Indonésií a Novým Zélandem. Pro připomínku, uzávěrka pro žádost je do konce tohoto měsíce a vypadá to, že krok Británie, která se stává zakládajícím členem, náhle z AIIB udělal nejlákavější klub na baráku. Čeká se, že od Austrálie přijde zdvořilé „kvalifikované ano“ zítra.

Z The Australian Financial Review:

[quote align="center" color="#999999"]

Očekává se, že Asijské bance investic do infrastruktur se dostane principiálního schválení federální vládou v pondělí, ale vláda bude nadále činit plnou účast Austrálie závislou na přijetí vhodných správních standardů.

Vláda se rozhodla spolu s Japonskem a Jižní Koreou držet společnou frontu spolu o tom, jak bude banka vedena, i když uprostřed rozkolu v kabinetu vycouvala ze svého předchozího zamítání vstupu z loňského října.

„Dojde sice k rozhodnutí – ale jsou tu námitky týkající se její správy,“ kdy vládní zdroje údajně zdůrazňují, že by této bance neměla dominovat žádná země.

Všechny tři země jsou pod tlakem, aby do AIIB vstoupily do Čínou stanovené uzávěrky do konce tohoto měsíce, aby tak dostaly status zakládajícího člena, který zakladatelským zemím umožní rozhodovat o budoucích členech.

I přesto, že japonská vláda byla proti AIIB, vypadá to, že teď je ohledně vstupu rozdělená, jelikož v pátek řekl ministr financí Taro Aso, že by za správných podmínek vstoupit mohli, zatímco další činitelé říkali, že postoj se nezměnil.[/quote]

Tajemník banky Jin Liqun říká, že do uzávěrky o členství požádá 35 zemí, uvedl ale, že US se nemají čeho obávat od této instituce, o níž vysvětloval, že není konkurentem ADB, ale spíše je to „štíhlý, čistý a zelený“ talentovaný nadnárodní skaut, kterého podporují všichni kromě Washingtonu. Není se od ní čeho bát.

Od Bloomberg:

  • AIIB je doplňkem k Asijské rozvojové bance, řekl dnes Jin na fóru v Pekingu.
  • Zakladatelských zemí AIIB bude na konci tohoto měsíce více než 35, říká Jin.
  • Podíl Číny v AIIB se rozředí tím, že do AIIB vstoupí více zemí, říká Jin.
  • Čína bude v AIIB jednat jako mnohostranný partner, říká Jin.
  • Při zakládání AIIB bude Čína respektovat mezinárodní standardy, říká Jin.
  • AIIB bude rekrutovat talentované lidi z celého světa, říká Jin.
  • AIIB bude štíhlá, čistá a zelená, říká Jin.

I přes Jinovy smířlivé (a nepochybně blahosklonně povýšenecké) poznámky v tom není možné nevidět to, čím to je, tedy odklon od US hegemonie. Tady Economist vysvětluje přesně to, co my říkáme už měsíce:

[quote align="center" color="#999999"]

AIIB je jen jedním z členů nových institucí spouštěných Čínou, která je zjevně frustrovaná z neschopnosti existujícího mezinárodního řádu pomáhat jí při jejím ohromujícím růstu. Úsilí o reformu Mezinárodního měnového fondu uvízlo na americkém Kongresu. Amerika si rovněž podržela svůj tradiční úchop správy Světové banky. V Manile sídlící Asijská rozvojová banka (ADB) je vždy pod vedením japonského činitele. To jsou zčásti důvody, proč by AIIB měla ponížit japonský vliv ve prospěch Číny v době, když jsou jejich vztahy napjaté – a Japonsko je k nové bance podezíravé. Tajemník jeho kabinetu Yoshihide Suga tento týden zopakoval, že Japonsko bude „pečlivě studovat“ správní standardy AIIB…

Čína koupající se v největších rezervách zahraničních měn na světě a toužící přetvořit je na „měkkou moc“ buduje alternativní architekturu. Nenavrhla jen AIIB ale i Novou rozvojovou banku spolu se svými partnery z „BRICS“ – s Brazílií, Ruskem, Indií a Jižní Afrikou – a fond pro rozvoj Hedvábné stezky, aby posílila „propojenost“ se svými středoasijskými sousedy…

I přes její zjevnou potřebu vystavila Amerika AIIB, ať už z úmyslu nebo z nejapnosti, diplomatické trhací zkoušce. To se ale ukázalo jako katastrofa. Jejich činitelé anonymně kárali Británii za její „neustálé podvolování se“ Číně a mnozí pozorovatelé souhlasili, že tomu tak je. Ale i jejich nejbližší spojenec se ukázal tak natěšený na námluvy s Čínou, a tak ochotný přezírat předkládaná americká hlediska, že se Amerika pustila do beznadějného boje.[/quote]

* * *

Tak to tu máte. Washington rozpoutal úplně zbytečnou potyčku s Čínou kvůli údajně vůbec spory nevyvolávajícímu tématu rozvoje infrastruktur, protože US neunesly fakt, že nadnárodní instituce pod tradiční US dominancí jsou vytlačovány ambicemi točícími se kolem Číny, a v té potyčce podlehly. Avšak Bílý dům teď zjevně bude dokazovat, že i když nemůže vyhrát válku o dolary na rozvoj infrastruktur, tak pořád ještě může vyhrát válku bojovanou kulkami, důkazem čehož jsou ty „šiky“ vojáků a bojových vozidel rozmístěných u ruských hranic.

A pro všechny země, které pořád ještě sedí na plotě nerozhodnuté, na kterou stranu seskočit ohledně té ohavné snahy podvrátit Asijskou rozvojovou banku (ADB), tu má Jack Lew tvrdou otázku:

„Bude chránit práva pracujících a ekologii, bude se řádně potýkat s problémy korupce?“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz