Italský architekt Luciano Pia je skutečným mistrem, co se týče skloubení městské zástavby s přírodou. Luciano Pia, velmi nadaný architekt z Itálie, se ve svých návrzích inspiruje vizí společného soužití lidí a přírody – a to i v městské zástavbě. 25 Verde, luxusní bytový komplex v Turíně, je pětipodlažní kombinace stromů a ocelové konstrukce, která jeho obyvatelům dovoluje cítit se, jako by žili v obrovském stromě.


V každém plánování zahrnuje integraci přírody. Asymetrický tvar teras a organická architektura nechá stromy rozrůst se po budově v náhodných intervalech.


 

 

Rybníčky na společném dvorku poskytnou rezidentům osvěžující místo k relaxaci v letních měsících a 150 opadavých stromů umožní během zimy přísun přírodního světla. A to není všechno…

Taková stromová zástavba čistí městský vzduch a izoluje obyvatele od smogu a hluku okolních ulic. Tento obrovský porost za hodinu pohltí až 200 000 l CO2! Dům byl dokončen v r. 2012 a nachází se na Via Chabera 25, Turín, Itálie. Můžete se na něj podívat i přes Google Maps‘ street view!

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: lucianopia.it