O BRICS Bank – jako o alternativě k MMF a o cestě umožňující národům, aby snížily svou závislost na globální rezervní měně – se původně diskutovalo na Summitu BRICS v roce 2012. A pak na Summitu BRICS 2014, kde byl schválen rámec pro BRICS Bank jako pro „systém opatření, která pomohou zemím, které nesouhlasí s některými zahraničně politickými rozhodnutími Spojených států a jejich spojenců, vyhnout se obtěžování.“ Ústředí má v Šanghaji a předsedá jí Rusko. Takže tento týden jsme spatřili to, co vypadá jako závěrečný krok k vytvoření Nové rozvojové banky BRICS.


Jak hlásí RT, ruská Státní duma tuto BRICS banku se 100 miliardami $ ratifikovala, a ta bude sloužit jako peněžní fond infrastrukturních projektů v Rusku, Brazílii, Indii, Číně a v Jižní Africe. Očekává se, že plně funkční začne být na konci roku 2015. Takže izolace?

Jak hlásí RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruská Státní duma ratifikovala BRICS banku se 100 miliardami $, která poslouží jako peněžní fond pro infrastrukturní projekty v Rusku, Brazílii, Indii, Číně a v Jižní Africe, ta bude výzvou dominanci Západem vedené Světové banky a MMF.

Plná funkčnost této Nové rozvojové banky se očekává na konci roku 2015, oznamuje ruské ministerstvo financí. Rusko souhlasilo, že během následujících sedmi let poskytne této bance přes 2 miliardy $ z federálního rozpočtu.

Ta bude mít třívrstvou korporátní správu s Radou guvernérů, Správní radou a presidentem. První zasedání správní rady této banky proběhne v dubnu v ruské Ufě.

Prvním předsedou Rady guvernérů se nejspíš stane ruský ministr financí Anton Siljuanov, jak uvádí v rozhovoru s TV kanálem Russia 24 náměstek ministra financí Sergej Storčak.

Rozhodnutí zřídit BRICS banku spolu se 100 miliardovým $ fondem rezervních měn bylo přijato v červenci 2014.

Od každé z pěti členských zemí se očekává, že pro to vyčlení poměrný díl pro 50 miliard $ zahajovacího kapitálu, který bude dále rozšířen na 100 miliard $.

Tato banka bude mít ústředí v Šanghaji, Indie poslouží jako první v rotujícím presidentství, a prvním předsedou Správní rady se stane Brazilec. [/quote]

* * *

* * *

Prostě řečeno, jako varoval Simon Black ze Sovereign Man: „Když vidíte, že k tomuto dochází, tak víte, pro dolar hra končí… Dávám mu tak 2-3 roky.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz