V Africe se rozhořívá čím dále tím více konfliktů. Postižena je obzvláště Západní Afrika, v níž hrozí všeobecná destabilizace. Pokračují ozbrojené srážky v Mali, kde se počátkem roku 2015 zvýšil počet napadených spolupracovníků národních i mezinárodních bezpečnostních sil. Teroristické skupiny nově zaútočily na města i vesnice a na místní vůdce podporující mírový proces. Mise OSN v Mali byla vedle ostatních nejkrvavější. Před Novým rokem byly ostřelovány základny OSN raketami. Krátce před tím bombardovaly ozbrojené síly OSN některá sídla. To zcela změnilo vztah obyvatel k mírovým silám, výsledkem byl požadavek na jejich okamžitý odsun.


Koncem roku 2014 došlo k převratu v Burkině Fasso a její prezident Blaise Compaoré odstoupil. Ovšem generální tajemník OSN uznal převrat za „národní povstání“ a na novou vládu nebyly uvaleny žádné sankce. Formálně bylo „národní povstání“ vyvoláno snahami dosavadního prezidenta, který byl v čele státu 27 let o změnu ústavy tak, aby mohl kandidovat i potřetí. V průběhu čtyřdenních protestů přišlo o život 30 lidí a přes 600 jich bylo zraněno. Prezident podal demisi a zemi opustil.

Je nápadné, že nestabilita přichází do zemí, v nichž mají proběhnout volby s kandidátem o třetí termín ve funkci hlavy státu. Podobně se dělo v Beninu a v Togu. V Togu ani není prezidentská funkce omezena dvěma funkčními termíny. Současný prezident je synem generála Eyadémy a zemi vládne 38 roků. V polovině ledna se masově demonstrovalo v Demokratické republice Kongo, kde zahynuly desítky lidí. I zde bylo podnětem k demonstrování přání současného prezidenta Kabily kandidovat i ve třetím volebním období.

V Nigeru vznikla politická krize v důsledku obvinění předsedy parlamentu Hamy Amadoua z obchodu s dětmi. Nebyl zatčen, protože utekl ze země.

V Nigerii krize pokračuje. V poslední době jsou stále častější teroristické útoky Boko Haram (BH) a střelba, obzvláště na severovýchodě země. Útočí se zejména na vojenské a bezpečnostní objekty. Oběťmi jsou jak „nevěřící“, tak muslimové. Bojovníci BH zapalují jak křesťanské kostely, tak mešity. Terorizují i muslimské učence. V zemi budou volby v únoru. Prezidentští kandidáti jsou napadáni, včetně muslimských. Úřady by rády proti BH něco podnikly, ale mají svázané ruce námitkami z OSN a především od Mezinárodního soudního dvora, varujícího v případě protiteroristických akcí před „porušováním lidských práv“. BH výrazně zvětšila kontrolované území a na něm zavedla nový systém řízení – šariját. V listopadu 2014 vyhlásil vůdce BH vytvoření islámského kalifátu s hranicemi daleko mimo Nigerii, zabírá i území Kamerunu a Nigeru. K nejkrvavější akci došlo letos 3. ledna, kdy ve městě Baga podřezali přes 200 lidí.

Propuknutí eboly v Západní Africe způsobilo izolaci celých států. Jsou uzavřeny hranice, včetně námořních a vzdušných. Mezi takto postižené státy patří Guinea, Liberie a Sierra Leone. Krom eboly zde obyvatele hubí také střety policie s demonstranty. Ve všech těchto zemích je vyhlášena mimořádná situace. V Guinei a Liberii jsou odvolány volby. Liberijský parlament nedal svému prezidentovi dodatečné pravomoci na pomoc v boji s ebolou.

V Africe přetrvávají všechny dřívější potíže, konkrétně mezinárodní zločinnost, především ve věci drog. Nedaří se zmařit cestu drog přes Guineu-Bissau. V Guinejském zálivu se rozmohlo pirátství.

Současná Západní Afrika je ohromný zkušební polygon, v němž se zkouší nový model řízení světa. Je zde řada zón, které mohou následně být rozšířeny na další území. Existuje zóna přímé kontroly Západu nad přírodními zdroji, kde neplatí národní zákonodárství, dále zóna bezpečného tranzitu drog, zóna námořního pirátství (mezinárodní vydírání jako součást mezinárodního obchodu), zóna rozsáhlých zdravotnických experimentů, zóna totálního teroru (také pro zastrašování). Alternativou je zóna nového, relativně pokojného neokolonialismu, kde bude na oplátku za ochranu určitého území od všeho shora uvedeného zla uplatněno přímé zahraniční řízení. … Takový systém je aplikován i jinde, nejen v Západní Africe.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  fondsk.ru outsidermedia.cz