Podle ministerstva obrany Doněcké lidové republiky si ukrajinská armáda 24. ledna 2015 spletla kolonu svého vlastní 18. batalionu 28. mechanizované brigády pohybující se velice blízko k Mariupolu, a v domnění, že patří k ‚separatistům‘, čili de jure k bojovníkům za svobodu DLR, ji zasáhla dělostřelbou z oblasti ‚Starij Krym“ ležící na západní straně Mariupolu (viz přiložená mapka). Mariupol jako celek stejně jako Starij Krym je plně pod kontrolou ukrajinské armády.


Takže ukrajinská armáda zasypala dělostřelbou svou vlastní vojenskou kolonu pomocí salvových raketometů „Grad“ a „Uragan.“ Jejich rakety přelétaly přes Mariupol. Některé dopadly na pozice kolony 18. batalionu, některé spadly do obytných čtvrtí Mariupolu, přičemž zabily více než 60 civilistů a zranili více než 100 lidí. Takže za tyhle hrůzy je plně odpovědný Kyjev.

Jednotky odporu DLR byly už vyslány do blízkosti méně než 20 km na východ od města poblíž Širokino (viz mapu). Ty v této oblasti ale zatím nemají salvové raketomety „Grad“ nebo „Uragan“ ani těžké dělostřelectvo. Takže jednoty DLR zatím nebyly schopny dostřelit na Mariupol.

Ty i tvrdí, že zatím nemají vůbec v úmyslu zmocnit se Mariupolu – zaměřují se na posunutí hraniční linie s Ukrajinou na některých jiných místech tak, aby ukrajinské salvové raketomety nebyly schopny bombardovat oblasti Doněcka a dalších měst v Donbasu. Jejich záměr má silný důvod: celkový počet zabitých civilistů v Donbase je 5038. Všechny zabila ukrajinská armáda.

Takže ostřelování kolony 18. batalionu a obytné čtvrti v Mariupolu ukrajinskou armádou je buď vojenskou chybou (špatným odhadem jejich zpravodajství), nebo obyčejnou provokací s cílem rozvrátit mírový proces a dosáhnout dalších ekonomických sankcí na Rusko.

Ruské ministerstvo zahraničí bombardování Mariupolu ukrajinskou armádou rozhodně odsoudilo. Oficiální zástupce ruského ministerstva zahraničí Alexander Lukaševič řekl, že ukrajinské úřady v podstatě brzdí řádně vyšetření nedávného případu z Mariupolu.

Videa obsahující záznamy sobotních útoků na Mariupol GRADy: