Co kdybyste měli možnost žít bez vytváření jakéhokoli odpadu, udělali byste to? To, co vás napadne jako první, je zřejmě nejspíše to, že jde o velmi složitou, možná až nemožnou věc, která navíc závisí i na vaší životní situaci. Přinášíme příběh dívky, která nejen že nevytváří odpad, ale zároveň i sdílí svůj příběh a inspiruje mnohé další ke stejnému životnímu stylu.


 

Eliminace odpadu

Sám bych nevěřil, že lze dosáhnout eliminace odpadků na individuální úrovni, ale pak jsem narazil na příběh Lauren Singer, která už přes dva roky nevytvořila žádné odpadky.

Lauren se inspirovala již pro studiu environmentálních studií na NYU. Velmi se zajímala o ropný průmysl a hledala způsob, jak pomoci životnímu prostředí. Možná si řeknete, že je „hippie“ nebo „objímačka stromů“, ale pletete se. Její příběh je jenom o disciplíně a mírné změně životního stylu.

Její vášeň pro eliminaci odpadků začala, když se jednoho dne podívala do ledničky a zjistila, kolik plastů se v ní vyskytuje. A tak udělala první krok směrem k lepšímu životním prostředí a rozhodla se vyřadit plasty z jejího života.

Lauren sdílí, jak se z průměrné konzumentky změnila v osobu, která neprodukuje odpad. Její příběh pro vás může být inspirací a třeba se zamyslíte, zda byste nemohli implementovat aspoň něco do svého životního stylu. Mě její příběh rozhodně ovlivnil.

 

Cesta za nulovým odpadem

Změna samozřejmě nenastala přes noc, ale i tak to šlo celkem rychle.

Lauren začala tím, že vynechala obaly při nákupech. Začala používat vlastní tašky, když šla nakupovat nebo na trh. Pak se zaměřila na oblečení. Opět začala nosit své staré věci a pořizovala si oblečení už pouze v second handech.

Dalším krokem byly kosmetické produkty. Místo, aby si je kupovala, začala je sama vyrábět.

Také zredukovala počet věcí, kterými se obklopovala. Vyházela věci, které dlouho nepoužila, nebo které se jí zdály zbytečné.

Efektivním způsobem bylo i říkat „NE“ na plastové tašky, příbory nebo i obyčejné účtenky! Tím ušetříte spoustu odpadu!Na závěr svého článku uvedla tyto hlavní myšlenky: