Máme tu díky Ambrosi-Evans Pritchardovi z Telegraphu pár čísel: [quote align="center" color="#999999"] Barnaby Martin, šéf úvěrů pro Evropu z Bank of America, řekl, že světový trh s aktivy by mohl podstoupit stress test, jelikož americké Federální rezervy po letech navyšování peněžní zásoby začínají s utahováním.


„Naší největší obavou je nadcházející konec likviditního cyklu. Fed to už vyčerpal a připravuje se zvedat úrokové sazby. Ta dosažitelnost výnosů, kterou jsme viděli od roku 2009, se dostává do zpětného chodu,“ řekl.

Pan Martin se ohání varováním Williama Dudleye, šéfa newyorského Fedu, že americké orgány to v roce 2004 utahovaly příliš jemně, a že by mohlo být lepší přijmout strategii z roku 1994, kdy sazby rostly rychle a tvrdě, takže globální trhy s dluhopisy zmítaly otřesy.

Bank of America uvedla, že kvantitativní uvolňování (tisk peněz – QE) v Evropě a v Japonsku pokryje jen 35% globálních stimulů, které budou ztraceny, když s nimi skoncuje Fed, čímž na trzích vznikne zrádná prodleva přílivu peněz. Varovala, že plný dopad přiškrcení od Fedu teprve pocítíme. Odteďka už na trzích nelze očekávat, že budou pokaždé, když na nich nastane nějaké přeháňka, zachráněny. „Práh pro to, aby se Fed vrátil ke QE bude vysoký. Proto si myslíme, že vstupujeme do fáze, v níž budou špatné zprávy špatnými zprávami a nejspíš vzrostou turbulence,“ uvedla.

Je však jasné, že svět se už stal závislákem na stimulech centrálních bank. Bank of America řekla, že 56% globálního HDP v současnosti podporují nulové úrokové sazby, a stejně je to s 83% volně obíhajících kapitálových podílů na globálních burzách. Polovina všech vládních dluhopisů na světě má výnos menší než 1%. Zhruba 1,4 miliardy lidí ty negativní sazby tak, či onak pociťuje.

Tahle ohromující čísla jsou důkazem nadcházející deprese ve stylu 30. let, pokud se to nějak nedostane pod kontrolu. Nikdo neví, co se stane, když se Fed pokusí osvobodit se z této pasti stimulů, a to ani činitelé Fedu samotného. [/quote]

Nebo jak jsme to nedávno daleko jednodušeji ukázali na tomhle:

Graf – Celkové účetní rozvahy centrálních bank během příštích 12 až 15 měsíců se obecně nebudou měnit…

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz