Teď je to téměř sto let, co povstal, aby pak zanikl sovětský stát, ale politika Trockismu mezi tím vyrostla do globální hrozby, která nikdy před tím neexistovala. "Trockij" by se mohl stát kódovým slovem k pochopení povahy chaosu na Středním východě a dále. Říjnová revoluce 1917 v Rusku otřásla světem a šířila hrůzu z "komunistické ukrutnosti" a z "rudého teroru.". Teď téměř sto let po příchodu Sovětského státu, ale Trockistická politika vyrostla do globální hrozby, jaká nikdy před tím neexistovala.


To říká Dr. Mateusz Piskorski, ředitel Evropského centra geopolitických analýz:

Myslím, že většina bývalých amerických Trockistů se teď obrátila k ideologii neokonzervatismu. To jsou ti lidé jako Irving Kristol a jeho píseň, lidé jako Robert Kagan a všichni ti elitáři, kteří formují agendu současné americké politiky bez ohledu na to, jaká je zrovna teď u moci strana. To samozřejmě znamená, že jsme tu měli neokonzervativní agendu během administrativy Geore W. Bushe. V té době to bylo ještě velice otevřené.

Pořád to ale ještě pokračuje. Máme tu lidi jako Victoria Nuland, která byla zvláště aktivní, když došlo k Ukrajinské krizi. A ta je manželkou pana Kagana, který je jedním z vůdců neokonzervativního hnutí. Což znamená, že ta ideologie na pozadí americké politiky, ten americký způsob vměšování do zahraničních záležitostí, tj. do záležitostí jiných zemí, je ve skutečnosti buď ten samý, co tehdy byl, nebo je mu dost podobný.

Samozřejmě, že za Bushovy administrativy se ozývaly některé hlasy, které to vyhlašovaly daleko otevřeněji, které daleko otevřeněji tvrdily, že se budou vměšovat pomocí tzv. tvrdé síly, což znamená vojenské vměšování. Teď se ale dává větší důraz na tzv. měkkou sílu, ale tak či tak, jsou konečné cíle Obamovy administrativy dost podobné s bývalou Bushovou administrativou.

Myslíte, že byste našim posluchačům mohl připomenout, o čem ta Trockého teorie vůbec je? Není to něco, co má co dělat s trvalou revolucí?

Dr. Mateusz Piskorski: Zaprvé to má co dělat s trvalou revolucí, zadruhé ale je to myšlenka, která tvrdí, že existuje jeden universální politický systém, universální civilizace, která by se měla rozšířit po celém světě bez ohledu na místní tradice a místní historii různých národů. A to je přesně ten způsob, jakým Američané už mnoho let dělají svou mezinárodní politiku.

Myslím, že to na jednu stranu znamená, že tím tvrdí, že to oni jsou unikátním státem, který je jediný na světě. Na druhou stranu to ale znamená, že zkouší uvalit všechny své hodnoty a svůj způsob uvažování o politickém systému a organizaci veřejného života na jiné země, samozřejmě, že za použití síly. A v tomto spočívá ideologická základna. Samozřejmě, že při tom nesmíme zapomínat ani na zájmy, které leží v pozadí všech těch intervenci na různých místech.

Ale tak, jako tak z ideologického hlediska jsou tvrzení, že americký systém spolu i s americkým systémem hodnot jsou ty jediné, které mají universální platnost, dost charakteristická pro Trockistický způsob myšlení, a ten pokračuje u neokonzervativců v USA. A ten je, řekl bych, nejdůležitější základnou americké zahraničně politické ideologie současné doby.

Předpokládám, že všichni vědí, že Rusko mělo s teorií a praxí Trockého určitou zkušenost. A že tím, co si z toho pamatujeme, je to, že byl vždy spojován s neskutečnou krutostí, s čímsi, co by šlo popsat jako zločiny proti lidskosti. A jestli to dobře chápu, tak je tomu stejně i právě teď?

Dr. Mateusz Piskorski: Ano, samozřejmě. Podle ideologie Trockismu účel permanentní revoluce světí prostředky, všechny prostředky, což znamená všechny druhy krvavých teroristických revolucí, které se mohou zorganizovat, jen aby se dosáhlo konečného cíle, kterým je světová revoluce – změna, která pohltí všechny země světa. A zadruhé samozřejmě, aby dosáhli kontroly moci v různých zemích, využívají Američané další Trockého myšlenky – ideje permanentní revoluce.

To znamená, že když během revoluce uvedete k moci nějakou politickou sílu, tak ta by měla celou dobu cítit hrozbu, že bude svržena další politickou silou, která je k tomu také už připravena a k tomu nachystána. A to je činí velice poslušnými k těm, kdo ty procesy tzv. falešných revolucí organizují. V tomto konkrétním případě to dělají USA.

Samozřejmě, že ideologického nářadí Trockého včetně idejí teroru permanentních revolucí pohlcujících celý svět se využívá, nebo spíš, jak by někteří ze současných Trockistů mohli říci, že se ho ze strany amerických neokonzervativců už řadu let zneužívá.

Takže má to něco společného s tím, co je spíše známé jako teorie kontrolovaného chaosu? Má to k němu nějaký vztah?

Dr. Mateusz Piskorski: Ano, samozřejmě, modifikovaný Trockismus je za všemi aktivitami amerických  úřadů po celém světě. A způsob uvažování, který předkládal Trockij v minulosti, je pořád v myslích Americké politické elity živý. A to je dost zajímavé, uvážíme-li, že US na jedné straně pořád ještě zavrhují všechny levičácké ideje 20. století, které považují buď za komunistické, nebo za nebezpečné levičácké revoluční ideologie, ale na druhou stranu těchto metod zavedených Trockým a dalšími Trockisty velice úspěšně využívají . Takže v tomto případě je to prostě využívání levičáckých sice snad ne ideologií, nýbrž metodologií revolučních aktivit, aby jimi dosáhli svých vlastních cílů.

To je zajímavé, přičemž se domnívám, že právě tohoto jsme zrovna teď svědky na Ukrajině.

Dr. Mateusz Piskorski: Ano, myslím, že Američané poté, co provedli úspěšný řekněme test těchto metod při svržení presidenta Viktora Janukoviče počátkem letošního roku, si myslí, že kterýkoliv president Ukrajiny v budoucnu, který by se odvážil neposlouchat příkazů z Washingtonu, a který by se odvážil budovat mosty mezi Ukrajinou a Ruskem, by byl v ohrožení dalším Majdanem čili EuroMajdanem.

Možná se to bude nazývat jinak, ale bude to nový Majdan s novými idejemi, které se budou během něj vykřikovat. Ale tak, jako tak, musí všichni ukrajinští politici cítit, že osud presidenta Janukoviče je odstrašujícím příkladem, aby byli poslušní ke svým pánům, kteří je během pádu Janukoviče přivedli k moci.

A tím by se mohlo vysvětlit, proč americká administrativa během těchto voleb gratulovala kyjevským úřadům, i když se Rada skládá převážně z ultra-nacionalistů, nebudeme-li jim říkat neonacisté.

Dr. Mateusz Piskorski: Ano, USA teď legitimizují jedinou politickou sílu, který by mohla být schopna zorganizovat další Majdan, jak jsme to viděli v uplynulých měsících několikrát během různých protestů, které zorganizoval tábor ultra-nacionalistů. Měli bychom si všimnout toho, že to je jediná síla, která je pořád ještě schopná vytáhnout v Kyjevě lidi do ulic, aby zorganizovala brutální a agresivní protesty a akce. Jako ty u Parlamentu, když házeli lidi do popelnic atp.

Takže Američané si velice dobře uvědomují, že tohle je jedinou silou, která by mohla mobilizovat lidi, a která by mohla případně zorganizovat další tzv. revoluci, např. kdyby president Porošenko zkusil připustit více kompromisů se svými ruskými partnery. Takže se musí cítit celou dobu v ohrožení. Hrozbou, že když nebude poslouchat, tak by mohl narazit na podobné problémy, jaké měl president Janukovič.

A myslím si, že president Porošenko si je toho dobře vědom, a že proto si zkouší všechny tyto ultra-nacionalistické síly udobřit. Zkouší symbolicky podporovat několik idejí, jako ideu na vybudování nové historické identity Ukrajiny. Tímto plní touhy ultra-nacionalistů, když glorifikuje nacistické kolaboranty z časů WWII.

Takže potud, pokud tohle Porošenko bude chápat, tak bude mít podporu USA. Kdyby zkusil něco takového, jako řekněme poctivé vyjednávání s Ruskem, a pokusy o dosažení kompromisů s Ruskem, tak by mohl mít se svými bývalými sponzory z USA skutečné potíže.

Pan Trockij míval ve zvyku říkat, že skuteční revolucionáři sídlí na Wall Streetu. Což by mohlo naznačovat, že poukazoval na finanční společnosti a finanční systém. V současnosti vidíme, že v poslední době finanční systém vlády EU naráží na spoustu kritiky zevnitř EU a zvláště z Maďarska. Takže myslíte si, že situace, které jsme svědky na Ukrajině, by se mohla nějak rozšířit i do EU a vůbec do starého světa?

Dr. Mateusz Piskorski: No, když přijde na EU, tak to je další diskuse o míře suverenity EU jakožto subjektu mezinárodního práva a o míře amerického vlivu na EU. Když se podíváte na Maďarsko, tak tak tam nastaly skutečné problémy, když ministerský předseda Viktor Orbán zkusil, nazvěme to budování mostů a hledání možností spolupráce s těmi globálními supervelmocemi, které nejsou k USA úplně přátelské – v první řadě s Ruskem, a pak také s Čínou.

Pokoušel se tedy, aby jeho země sehrála roli v tom, co je pragmatická zahraniční politika, a tudíž zkoušel spolupracovat s různými mocenskými centry tohoto světa. A v důsledku toho v první řadě došlo ke kampani uvnitř EU proti Viktoru Orbánovi a jeho straně. A tuto kampaň převážně organizovaly pro-americké síly a pro-američtí političtí vůdci v EU. A zadruhé tu máme sankce, tj. černou listinu těch lidí, kteří nemají povolen vstup do USA oficiálně vydaný ministerstvem zahraničí jen před pár týdny.

Takže tohle je do jisté míry nátlak vyvíjený na malou zemi, která se pořád ještě pokouší o částečnou nezávislost a o suverénní zahraniční politiku. A samozřejmě, pro tohle jsou Maďaři dobrým příkladem. Pokud by Maďaři uspěli v diverzifikaci svých zahraničních a ekonomických vztahů, tak by to byl příklad i pro jiné evropské země, snad i včetně Ukrajiny. To znamená, že pro ty Ukrajince, kteří pořád ještě mluví o tom, co nazývají Evropským snem, by se mohlo Maďarsko stát dobrým příkladem toho, že i uvnitř těchto existujících evropských finančních struktur, v nichž tzv. Trojka rozhoduje o ekonomické transformaci zemí EU, tedy uvnitř EU, to takhle nefunguje ideálně, a každá země si může i tak zkoušet vybudovat a vytvořit vlastní volby pro svoji zahraniční politiku, které jsou nezávislé na mocenském centru.

Mohly by ale finanční instituce začít reagovat ráznějším způsobem, mohli bychom to takto formulovat?

Dr. Mateusz Piskorski: Když přijde na Maďarsko, tak si musíme připomenout situaci z roku 2012, kdy ministerský předseda Viktor Orbán se svým kabinetem zavedl určité politické reformy, načež mu různé banky, které zastupují EU, odmítly finanční pomoc a půjčky. Jako třeba Evropská banka pro rekonstrukci a rozvoj. Takže třeba tohle je určitý druh finančního ovlivňování uplatňovaný vůči těm zemím, které nejsou poslušné.

Takže abychom naše interview shrnuli, chápu to správně, že revoluce v Trockého stylu pořád válcují svět, aniž by si toho ten svět byl moc vědom?

Dr. Mateusz Piskorski: Ano, revoluce ve stylu Trockého se dnes organizují ve jménu korporátních zájmů, což je samozřejmě paradoxní, když ideje a metodiky navržené kdysi krajně levicovými mysliteli se ve skutečnosti využívají k posílení kontroly a k zesílení mocenského sevření nadnárodním kapitálem, který je v současném světě politicky reprezentován USA. Takže z ideologického hlediska to paradox je, ale takhle v současnosti věci fungují.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com