Pouze k 26. listopadu ráno v USA poněkud utichly nepokoje způsobené událostmi v městečku Ferguson, stát Missouri. Protesty proti propuštění policisty, který zastřelil neozbrojeného osmnáctiletého černošského chlapce, zachvátily již 35 států USA od New Yorku do Kalifornie. Porota se usnesla, že policista neporušil instrukce pořádkových orgánů. V samotném Fergusonu vyhlásil guvernér mimořádný stav a přivolal na pomoc policii národní gardu. Proti demonstrantům nasadili obrněná vozidla, granáty se slzným plynem a elektrické obušky. Dosud bylo ve městě zatčeno více než 60 lidí. Prezident Barack Obama se dvakrát obrátil na Američany. Prohlásil, že všichni viníci nepokojů, podpálení a marodérství budou přísně potrestáni podle zákona.


Nejvíc ale nepřekvapuje samotný fakt protestů. Tyto věci nejsou v USA ničím mimořádným. Překvapuje počet protestujících a reakce na to Bílého domu.

Podle poslední zprávy FBI, vykonala policie v roce 2013 461 „odůvodněných vražd“. Tak velký počet obětí státního násilí neexistoval za celou dobu registrace těchto faktů. „Odůvodněná vražda“ je fyzická likvidace člověka policejními příslušníky, příslušníky FBI anebo jiných státních orgánů při vykonávání služebních povinností a ospravedlněná okolnostmi. Je to přibližně 3% celkového počtu všech vražd spáchaných za uvedený rok v USA.

Obama prohlásil, že všichni účastníci nepokojů ve Fergusonu budou podle zákona potrestáni:

[quote align="center" color="#999999"]

Bylo naprosto jasné, že verdikt vzbudí neklid nejen ve Fergusonu, ale v celé Americe. Je také jasné, že Velká porota měla právo schválit toto rozhodnutí. V naší společnosti jsou i nadále problémy, ale nedají se překonat rozbitím výloh a spálením aut. Problémy nezmizí a nemohou ospravedlnit vandalismus. [/quote]

Žádné podobné výzvy „k zdrženlivosti“ nezněly během řádění výtržníků v Kyjevě, ani letos, ani loni. Američtí hodnostáři naopak stále podněcovali vzbouřence k dalším provokacím. A ukrajinská policie měla zakázáno nasazení slzného plynu a zbraně jí vůbec vzali.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Rusko je pobouřeno rozhodnutím americké vlády rozehnat demonstranty ve Fergusonu, nasadit buldozéry a obušky proti demokratickým právům a lidské důstojnosti. Toto rozhodnutí není přijatelné a odporuje demokracii, řekl Lavrov.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru