Jak jsme tu už uváděli, i přes rekordně vysoké ceny akcií a úpěnlivé ukecávání investorů, že mají věřit, jak jsou CEO plni důvěry, (ač se přitom nezohledňují ani jasné ukazatele nedostatku ekonomické důvěry projevující se v propadu indexu capex – tj. nákupů investičního zboží pro reálný kapitál – ani bující zpětné odkupy akcií). A to bylo dnes dále potvrzeno průzkumem od Markit u 6000 firem, který ukázal, že v říjnu se optimismus prudce propadl, takže poklesl nejníže, od doby, kdy tenhle průzkum před pěti lety začal. Také plány nájmů a investic jsou ve stejných hlubinách, jako byly těsně po krizi, nebo alespoň blízko nim, přičemž očekávání cen se ještě více zhoršila. Co je snad ještě znepokojivější, je to, že USA se z toho vůbec nevymykají s tím, že budoucí očekávání amerických byznys aktivit jsou na nejnižší úrovni od finanční krize.


 

Graf očekávání globální byznys aktivity

Průzkum globálního výhledu byznysu od Markit, který zjišťuje očekávání na nadcházející rok u 6 100 společností, ukázal, že se v říjnu prudce propadla důvěra s poklesem nejnižším od počátků těchto průzkumů před pěti lety. Plány nájmů a investic byly také na úrovních po krizi nebo blízko nich, zatímco cenová očekávání se ještě zhoršila.

 

Dlouhý seznam obav

Průzkum uvádí rostoucí seznam obav společností ohledně výhledu na nadcházející rok, které v posledních měsících vedly k ochlazení optimismu byznysu.

Klíčové hrozby plynou ze zhoršujícího se globálního ekonomického klimatu a zvláště z obnovení poklesu v Eurozóně, z výhledu na zvýšení úrokových sazeb v příštím roce v zemích jako UK a USA, z geopolitických rizik vyvěrajících z krizí na Ukrajině a na Středním východě a navíc z rostoucí politické nejistoty v mnoha zemích, zvláště v USA, v UK a v Japonsku.

[quote align="center" color="#999999"]

„Nad globálním ekonomickým výhledem se zatahují mračna představující ten nejtemnější obraz, jaký jsme od globální finanční krize spatřili. Nájmy a investice společností se propadly do post-krizových hlubin spolu s nejchmurnějšími výhledy na budoucnost podnikatelských činností, jaké se v posledních pěti letech objevily .

„Očekává se, že inflační tlaky se budou dále uvolňovat, což znamená, že centrální banky budou mít větší volnost udržovat uvolněnější politiky dlouhodobé pomoci s ekonomickým růstem, zvláště když hlavní obavou zůstává riziko deflace.

„Největší obavy jsou na straně business optimismu a plánů na expanzi, které jsou v USA nejslabší, jaké jsme za posledních pět let viděli. USA růst totiž vypadá, že během letních měsíců prošel zenitem s tím, že pro nadcházející měsíce jsou signály trendu k oslabení.

„Existuje také málo signálů, že by nějak brzy skončilo to churavění Eurozóny, jelikož společnosti začínají být ohledně výhledů ještě méně optimistické. Důvěra je nejslabší v zemích jádra v Německu a ve Francii s tím, že v té chmurnou náladu zvýrazňuje i to, že Francie je jedinou zemí v průzkumu, v níž společnosti v nadcházejícím roce v průměru očekávají krácení stavu zaměstnanců.

„Přetrvávající slabost Eurozóny zůstává jednou z hlavních obav ukazujících se v globálním průzkumu, a to platí zvláště v UK, kde se oproti po-krizovému vrcholu spatřenému na počátku roku optimismus už vytratil. Firmy v UK však zůstávají i tak optimističtější než ve kterékoliv jiné z hlavních rozvinutých nebo i nově se vynořujících zemí, což naznačuje, že UK bude své druhy předbíhat i v roce 2015, ač se její růst oproti tomu, co jsme spatřili v roce 2014, zpomalí.

„Optimismus v Japonsku nadále zůstává daleko za UK a dokonce i za Eurozónou, když se propadl nejníže za dva roky, což ukazuje, že společnosti trpí čím dál větší deziluzí z potenciálu ‚Abenomiky‘, že ta by nastartovala růst, ač existují signály, že nedávná japonská politika úderu proti deflaci bude v příštím roce s vyháněním cen nahoru pokračovat.

„Klíčovým faktorem, který v posledních letech brzdil ekonomický růst, byl zklamání přinášející výkon hlavních ekonomik z vynořujících se trhů a tohle vypadá, že by mělo v nadcházejícím roce pokračovat, a snad se i zintenzivnit. Napříč čtyřmi vynořujícími se trhy ‚BRIC‘ se byznys optimismus potopil nejhlouběji, jak jsme to od finanční krize spatřili. Největší obavy jsou v Rusku, kde sankce, měnová spirála a nejistota strhly byznys očekávání prudce dolů. Slabý vzestup byznys očekávání v Číně poskytuje trochu naděje, že tamní společnosti přinejmenším neočekávají tvrdé přistání.“[/quote]

 

Jak hlásí Markit, ani USA k tomu nejsou imunní…

[quote align="center" color="#999999"]

„Tento průzkum je dobře načasovanou připomínkou toho, že americká ekonomika není imunní k oslabování globálních podnikatelských podmínek, když firmy do firemních perspektiv zvažují v rámci podnikatelských výhledů a záměrů najímání pracovních sil pro rok 2015 to, jak je euro-oblast v bědném stavu a jak je zvýšené geopolitické riziko.[/quote]

 

Graf očekávání byznys aktivity v USA

[quote align="center" color="#999999"]

„Americké společnosti ohlásily nejnižší míru důvěry od počátku průzkumů koncem roku 2009, ve které se odráží jak prostředí domácích obav, tak utlumení poptávky zvenku.[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz