Zatímco východní Ukrajina, čili Doněcká republika, přes víkend volila během toho, co Západ už preventivně označil za další falešné volby, jelikož jejich výsledek pouze východní Ukrajinu dotlačí ještě blíže ke Kremlu, tak Rusko usilovně vedlo své nejrozsáhlejší cvičení jaderné připravenosti nedávné historie, jak se v neděli ráno ukázalo, tak takové, jehož se zúčastnila celá "jaderná triáda" sestávající ze strategických bombardérů; ponorek a transkontinentálních raket. Jak před tím ohlásili Pozorovatelé z Barentsova moře, tak ze sila pro mezikontinentální balistické střely v Plesecku v Archangelské oblasti byla vypálena raketa Topol-M.


O několik minut později tahle atrapa jaderné hlavice zasáhla svůj cíl na poloostrově Kamčatka na východním výběžku Ruska, oznámilo ministerstvo obrany.

Ministerstvo také blahosklonně dodalo, že ta raketa Topol-M má "při ničení cílů extrémně vysokou přesnost."

K tomuto dochází po pátečním blízkém střetu, kdy norské F-16 z letiště Bodø už podruhé tento týden spěchaly, jelikož se ze severovýchodu blížila skupina čtyř strategických bombardérů Tu-95, hlásí norská TV2. Tyto bombardéry přelétající nad Barentsovým mořem z ruského poloostrova Kola doprovázely čtyři tankery Il-78.

Ve středu podobná skupina čtyř strategických bombardérů a čtyř tankovacích letounů letěla podél norského severního pobřeží k jihu. Šest letounů se obrátilo a letělo zase podél Norska na sever – a přes Barentsovo moře, než zamířily domů do Ruska. Dva vydržely v letu celou cestu na jih až k portugalskému vzdušnému prostoru, než se zase obrátily na sever.

Poté, co se spěšně zdvihaly bojové tryskáče z Norska a z Velké Británie, tak NATO v prohlášení oznámilo, že ruské bombardéry představovaly riziko pro civilní letecký provoz.

"Ten bombardovací a ten tankovací letoun z Ruska nepředložily letové plány nebo neudržovala rádiový kontakt s civilními úřady řízení letového provozu a nepoužívaly palubní odpovídače. Tím představovaly potenciální riziko pro civilní letectví, jelikož civilní řízení letového provozu tyto letouny nemohlo detekovat nebo zajistit, aby nedošlo k interferencím s civilní leteckou dopravou," tvrdilo NATO.

Tu-95 jsou turbovrtulové letouny postavené během Studené války jako nosiče jaderných zbraní a kvůli svému dalekému doletu jsou zařazeny do strategických jaderných sil.

A pak tu byly jaderné ponorky (z nichž jedna se údajně ztratila někde u Stockholmu, jen aby se ta fáma potichoučku vypařila).

Třetí větev ruské jaderné triády, tj. na ponorkách umístěné balistické rakety, se testovala ve středu, když "Jurij Dolgorukij" z postavení pod hladinou v Barentsově moři vystřelil raketu Bulava.

Tohle byl první test odpálení Bulavy v operačním nasazení v rámci programu bojového výcviku. Všechna předchozí odpálení byla součástí vývojového testování nové zbraně.

Během tohoto odpálení to bylo také poprvé, kdy měla ponorka třídy Borej na palubě plnou sadu raket. Ponorky třídy Borej nesou 16 raket, z nichž každá může nést až 10 jaderných hlavic. "Jurij Dolgorukij" dostal svou plnou sadu raket Bulava letos v červnu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz