Projekt, který má za cíl zničit současnost i budoucnost syrského lidu utrpěl další porážku. Důkazem je závěrečná zpráva vyšetřující komise OSN pod vedením profesora Ake Sellstrom vydaná dne 12.12.2013. Sellstromova zpráva zdůraznila to, co říkala vláda Syrské arabské republiky a potvrdila to několikrát ve své korespondenci s Radou bezpečnosti a generálním tajemníkem OSN o použití plynu sarin ze strany ozbrojených teroristických skupin v oblasti Chan Al Asal a v některých místech v oblasti Ghuta u Damašku.


Zároveň tato zpráva vůbec nebere v potaz více než 40 zavádějících tvrzení, která byla vymýšlena a propagována Spojenými státy americkými, Francií, Velkou Británií a jejich nástroji Saudskou Arábií, Katarem a Tureckem s cílem zakrýt zločiny spáchané jejich teroristy z al-Kajdy a fronty al-Nusra a dalších.

Nepřátelé Sýrie a jejich agenti utrpěli další neúspěch v jejich snaze zakrýt fungující a úplnou spolupráci vlády Syrské arabské republiky s vyšetřující komisí. Syrská vláda zajistila ideální a bezpečné podmínky pro práci vyšetřovací komise, což jí umožnilo dostat se ke všem zainteresovaným osobám a do míst, která potřebovala navštívit.

Je politováníhodné, že státy, ktré se zúčastnily spiknutí proti Sýrii, se více nez pět měsíců snažily zmařit snahy vedoucí k zahájení vyšetřování, o které Sýrie žádala od 20.3.2013, a proto ignorují Sellstromovu zprávu a pokračují v jejich štvací kampani proti Sýrii s cílem podpořit ozbrojené teroristy, kteří zabíjí civilisty a zakrýt ozbrojence z al-Kajdy. Prohlášení představitelů těchto států, odhalilo dvojí metr v jejich politice, která je známá svým nepřátelstvím k Sýrii, v čele s USA a Francií a v rozporu s rezolucí OSN týkající se boje proti terorismu.

Sellstromova zpráva připomíná znova to, co již Sýrie zdůranila několikrát, že nepoužije a nebude nikdy používat chemické zbraně proti svým občanům.

Tato zpráva by měla motivovat tyto státy, aby posílily historické rozhodnutí syrské vlády o připojení Sýrie k dohodě o zákazu rozšíření chemických zbraní tím, že přinutí Izrael připojit se k dohodám o zákazu zbraní hromadného ničení a dát jeho programy a objekty pod mezinárodní kontrolu. Zejména proto, že Izrael vlastní všechny druhy zbraní hromadného ničení, jaderné, chemické i biologické.

Nyní je žádoucí, aby se tyto státy se snažily uspíšit ženevskou konferenci především tím, že mezinárodní společenství soustředí svou pozornost na zastavení terorismu v Sýrii,odhalení teroristických skupin z al-Kajdy a dalších teroristických organizací a nezakrývat spolupráci některých států, zejména Saudské Arábie s těmito teroristickými skupinami.

Je třeba zabránit poskytování finanční podpory, dodávkám zbraní a poskytování útočiště teroristům ohrožujícím bezpečnost a mír v oblasti a ve světě.