Mnozí sledují postupný vývoj zařízení „E-Cat“ Andrease Rossiho, o kterém Rossi tvrdí, že vytváří teplo fúzí niklu s vodíkem, a na rozdíl od takových reakcí v jádrech hvězd, za běžné teploty. K té velké události, vydání pojednání referujícího o měsíc trvajících testech probíhajících v březnu, vedených skupinou nezávislou na Rossim a jeho partnerovi Industrial Heat, došlo dnes. Výsledky jsou do velké míry takové, jaké jsem očekával, a jsou v podstatě zcela pozitivní.


V kostce, to zařízení vyrábělo tolika energie, že to může vysvětlit jen jaderná reakce, i produkty reakce jsou vidět, ale nikdo nezachytil žádnou jadernou radiaci.

Testování E-Cat probíhalo ve třech fázích:

  • 1) bez vložení jakéhokoliv paliva

To byl ověřovací test nastavení měřících zařízen, aby mohla přesně měřit jak elektrický příkon do článku, tak teplo uvolňované z článku konvektivním ohřevem i tepelným vyzařováním černého tělesa.

  • 2) S přibližně 800 W příkonu po 10 dnů, kdy to vyrábělo asi 1600 W výstupního výkonu.
  • 3) S přibližně 900 W příkonu po zbytek testu, kdy to vyrábělo asi 2300 W výstupního výkonu.

To potvrdilo to, co přívrženci očekávali. Ač byl COP (poměr výkonu k příkonu) nižší než očekávaný, tak autoři dali na srozuměnou, že článek úmyslně provozovali s nižším výkonem, aby omezili výměnu tepelného výkonu. Poukázali, že přidáním trochu více než 100 W příkonu se zvedl výkon o asi 700 W. Tohle přírůstkové množství je v daleko větším souladu s očekáváními.

To je to, co je na tom všem nejdůležitější – přivést příkon a dostat z toho výrazně více výkonu. Podle toho, co jsem zatím četl, tak Industrial Heat ještě E-Cat nepoužil k výrobě vysokotlaké páry a následně elektřiny. To by mohlo znamenat i jen to, že ještě nevyřešili mechanickou konstrukci reaktoru, a do té doby nemá cenu dělat kotel.

Nejzajímavější částí zprávy je izotopická analýza paliva před průběhem testu a pak toho „popela“ z něj. Souhrnně lze říci, že ti revidující nemají ani ponětí, co se to během testovacího provozu dělo. Jsou zcela zaskočeni záhadou a odmítají o tom moc spekulovat.

Před zahájením testu analyzovali jen jeden gram paliva. Jako klíčové složky určili nikl (Ni), lithium (Li), hliník (Al), železo (Fe) a vodík (H). (Analytická metoda našla i uhlík (C) a kyslík (O), ale spis zjevně pominul uvést jemnost zrnek v použitém prášku.) Ni a H se kvůli Rossiho minulým popisům předpokládaly.

Rovněž uváděl katalyzátor, o němž říkal, že je levný a není překážkou k širokému nasazení. Analýza ukázala, že tím katalyzátorem je LiAlH4, který při zahřátí uvolňuje atomární vodík, čímž doplnila mezeru ve spekulacích o roli toho katalyzátoru.

U všech prvků zjistili, že mají přirozeně se vyskytující poměry izotopického složení.Byly tu spekulace, že Rossi používá nikl obohacený určitými izotopy, ale zjevně nikoliv.

Po testovacím provozu také analyzovali popel. Vzorky byly tak malé, že to zjevně bránilo změření skutečné hmotnosti různých izotopů, a tak se spis soustřeďuje jen na procenta. Bylo by pěkné, kdyby měli skutečné hmotnosti.

Přirozený nikl je primárně 58Ni a 60Ni. Ten byl téměř úplně spotřebován a nikl v popelu byl téměř veškerý 62Ni. Očekával jsem, že Ni + H povede k Cu, ale několik z těch relevantních izotopů Cu, co by z toho vznikly, je radioaktivních, 62Ni je však stabilní.

To lithium nemuselo vůbec být jen katalyzátorem, přirozené Li je téměř všechno 7Li, ale povrchová analýza popela ukázala, že to lithium bylo téměř výhradně jen 6Li. Nejsem jaderný fyzik, a tak se zdržím veškerých spekulací. Autoři si prošli pár úvahových cest, ale nakonec od toho dali ruce pryč a prostě řekli, že je zapotřebí více studií. Vodík ale analyzován nebyl – účastnil se i on?

Kolem a kolem, je to ohromný, možná historický výsledek. Existovala spousta důkazů, že E-Cat funguje, ale vždy u toho byl přímo i Rossi.

Teď tu máme nezávislý tým pracující svým vlastním tempem a pomocí vybavení ze svých universit. Ti vidí, že to funguje a předkládají četné články důkazů potvrzujících, že to je jaderný proces.

To, že pro ten proces není žádné vysvětlení, je rozčilující, ale nebrání to komercializaci E-Cat. Pokřik kolem už ustal, věda sotva začala, ale můžeme být na prahu příštích velkých energetických zdrojů pro civilizaci.

Jsou to zajímavé časy.

Ten spis je na http://www.sifferkoll.se/.pdf

Nejlepší je začít s www.e-catworld.com report-released/

 

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  notrickszone.com, reformy.cz