Čína oznámila, že na cestu do Německa a Itálie se chystá premiér Státní rady Li Kche-čchiang, a současně upozornila Evropu, že další pokusy znesvářit Čínu s Ruskem jsou bezperspektivní. Peking je připraven využít jakýchkoli naskytujících se možností pro podnikatelskou činnost na ruském trhu na pozadí zhoršujících se vztahů Evropské unie s Ruskem. Prohlásil to velvyslanec ČLR v Německu týden před schůzkou Li Kche-čchianga s Angelou Merkelovou.


„Máme velký zájem o velice těsné ekonomické styky s Ruskem“, zdůraznil velvyslanec. „Přejeme si, aby se vztahy mezi Ruskem a EU zlepšovaly. Když se ale objeví možnost prohlubování spolupráce s Ruskem, proč bychom jí nevyužili? To je přece jasné. Nebyli jsme to my, kdo konflikt začal“, ironicky a otevřeně zdůraznil velvyslanec. Podobný způsob jednání není ostatně čínským diplomatům vlastní.

Z Německa tedy vyslala Čína Evropě jasný signál – obsadí místa Evropanů na ruském trhu, která se uvolnila v souvislosti se sankcemi vůči Rusku. Nebude to ale jednoduché, soudí expert na Německo z ústavu Evropy Vladislav Bělov:

[quote align="center" color="#999999"]

Přes veškeré komplikace jsou zatím německé společnosti naladěny dost rozhodně. Jsou proti sankcím, aktivně podobnou politiku kritizují, a podnikatelé potvrzují svou připravenost udržovat partnerství s Ruskem. Přičemž tak činí prakticky stejnou měrou jako Čína. Proto to bude od čínských partnerů vyžadovat velké úsilí, budou se muset pokusit už v podmínkách otevřené a čestné konkurence obsadit ty sféry, v nichž působí německý byznys. Podle mne to bude dost složité. [/quote]

Evropa zůstává partnerem Ruska, prohlásil prezident Vladimir Putin na mezinárodním investičním fóru Rusko volá. Konalo se v Moskvě 2. října. Čína je ale hlavní prioritou. Po vystoupení čínského zástupce na fóru ruský prezident zdůraznil, že prioritní se nestala proto, že Evropa omezuje spolupráci s Ruskem:

[quote align="center" color="#999999"]

Jsem přesvědčen, že když zástupce Číny hovořil o možnostech investičních fondů, na všechny to dost zapůsobilo. Nutí nás to k zamyšlení, jak odpovědět na otázku Jak využít růstu Číny v ekonomice jiných zemí? Bude o tom přemýšlet i Rusko. [/quote]

V nejbližších letech hodlá Rusko rozvíjet obchodní vztahy s partnery z BRICS, potvrdil Vladimir Putin. Není to ovšem odpověď na západní protiruské sankce, ke které Rusko západ donutil. Je to strategie, kterou Rusko vypracovalo spolu s Čínou, Indií, Brazílií a Jihoafrickou republikou v zájmu společného rozvoje.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru