V neděli volal vice president Joe Biden princi Mohamed bin Zayedovi, korunnímu princi Abud Dhabi, a omluvil se, že řekl pravdu. Den před tím volal tureckému presidentovi Recep Tayyip Erdoganovi a udělal to samé. Minulý týden během proslovu pronášeného na Fóru John F. Kennedyho Jr. v Politickém institutu Harvardské university řekl Biden posluchačům, že to wahhabistické režimy v Perském zálivu a Turecko jsou odpovědné za podporu ISIS a al-Nusra.


Biden v odpovědi na otázku, řekl, že:

„Saúdové, Emiráty atd…., ti jsou tak odhodlaní sesadit Asada, že tím, co v podstatě dělají, je vedení zástupné války mezi sunnity a šiíty. Nalili stovky milionů dolarů a desítky tisíc tun zbraní každému, kdo šel bojovat proti Asadovi, ještě kromě těch lidí, kteří už byli zásobováni Al Nusra a Al-Káidou a džihádistickými extremistickými živly z jiných částí světa. Jestli si teď myslíte, že přeháním – tak se na to podívejte. Kam to všechno asi povede? Co se teď děje? Teď se náhle všichni probouzí, protože ten výhonek, teď zvaný ISIL, který byl Al-Káidou v Iráku, když ho v podstatě z Iráku vyhodili, tak našel volný prostor na území východní Sýrie, kde spolupracoval s Al Nusra, kterou jsme vyhlásili za teroristickou skupinu už před tím, my jsme ale nemohli naše kolegy přesvědčit, aby přestali s jejich zásobováním.“

To je ale jen zlomek toho příběhu. Ve skutečnosti Spojené státy, Británie a Izrael sehrály při vyzbrojení a výcviku ISIS, teď Islamistického státu, klíčovou roli. Přímé důkazy o této podpoře se objevily během kongresového slyšení o Benghází, kdy byla odhalena „krysí trasa“ dodávek zbraní od CIA „umírněným rebelům“ do Sýrie.

Jak Infowars.com uvedla už loni, velvyslanec Stevens, který byl zabit v Benghází, byl zprostředkovatelem nejen pro zařizování převozů zbraní do Sýrie z Libye, ale sloužil také jako klíčový kontakt se Saúdy ke koordinaci rekrutování islamistických bojovníků ze Severní Afriky a Libye Saúdskou Arábií.

Navíc bylo úsilí US, Turecka a emirátů ze Zálivu na podporu a vyzbrojování ozbrojených frakcí radikálních Wahhabistů v Sýrii – kteří jsou v zástupné válce za svržení Assada jedinými účinnými bojovníky – široce dokumentováno evropským tiskem, ač ve Spojených státech bylo obecně ignorováno.

Už v roce 2007 nositel Pulitzerovy ceny žurnalista Seymour Hersch nastínil důvody ke kolaboraci mezi US, Británií, Izraelem, Tureckem a emiráty ze Zálivu.

Bushova administrativa, aby podvrátila Írán, který je převážně šiítský, se v podstatě rozhodla rekonfigurovat své priority na Středním východě. V Libanonu administrativa spolupracovala s vládou Saúdské Arábie, která je sunnitská, k vedení tajných operací se záměrem oslabení Hizballáhu, šiítské organizace, kterou podporuje Írán. USA se rovněž zúčastnily tajných operací zaměřených na Írán a jeho spojence Sýrii. Vedlejším produktem těchto aktivit bylo rozbujení sunnitských extremistických skupin, které sdílely militantní vizi islámu a byly nepřátelské k Americe spolu se sympatiemi k Al-Káidě.

Tento plán začal v 80. letech politickým spisem sepsaným izraelským učencem Oden Yinonem – Strategie pro Izrael v devadesátých letech – a ten v roce 1996 aktualizovala frakce neoconů establišmentu spisem Volný průlom: Nová strategie k zabezpečení sféry vlivu.

„Izrael může utvářet své strategické prostředí ve spolupráci s Tureckem a Jordánskem, oslabováním, ohrazováním a i utlumováním Sýrie. Toto úsilí se může zaměřit na odstranění Saddáma Husseina od moci v Iráku – což je důležitý izraelský strategický cíl s vlastní prospěšností – což by posloužilo jako prostředek jak hatit syrské regionální ambice,“ uvádí dokument.

Joe Biden, notoricky známý, že si při svých komentářích nevidí do pusy, tím způsobil sice drobnou leč zrovna citelnou škodu úsilí líčit ISIS jako arci-nepřítele, místo toho, čím opravdu je – klíčovou součástí v úsilí o svržení Assada a o konfrontaci Íránu.

I přes Bidenovo trapné přiznání tak hlavní agenda – odstranění Bashara al-Assada a jeho šiítské vlády – zůstává hlavním cílem. Toho bude dosaženo údajnými útoky na žoldnéřské armády Islamistického státu, o nichž se říká, že obnáší kolem 30 000 bojovníků. Tahle relativně malá armáda údajně kontroluje 25 procent území Sýrie a třetinu Iráku.

Přes všechny ty nálety a nadnesené řeči Obamy a britského premiéra Davida Camerona uchvátila ISIS kontrolu nad Abu Ghraibem a klíčovými městy v provincii Anbar. Teď už stojí údajně jen míli od okraje Bagdádu.

USA, Izrael, Británie a emiráty ze Zálivu spolu s Jordánskem a Tureckem sdílí tu hlavní agendu – prohloubit sunnitsko-šiítský konflikt a balkanizovat region podél etnických a náboženských hranic. To bude pokračovat a Saúdové s Katarci budou kritiku tohoto úsilí odrážet, přičemž tito jsou neoblomní, a jsou v takové pozici, že mohou donutit amerického vicepresidenta, aby se jim plazil u nohou.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: globalresearch.ca reformy.cz