Na východě Ukrajiny působily „černé transplantační stanice“. V masových hrobech, které byly nalezeny na Donbasu, byla těla bez vnitřních orgánů. Tuto informaci potvrdili i pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajině. Několik týdnů po uzavření příměří mezi Kyjevem a domobranci na východě země, tam, kde stály jednotky ukrajinské armády a Národní gardy, bylo objeveno několik masových hrobů. Těla mužů a žen, v oblečení i nahá, se svázanýma rukama za zády a se stopami od kulek, která byla zasypána tenkou vrstvou zeminy. V současné době bylo těchto těl objeveno více, než 400.


Když úřady Luganské a Doněcké lidové republiky přistoupily k exhumaci těl, byly objeveny ještě další a zrůdnější detaily zločinu ukrajinských silových složek. Byly nalezeny mrtvoly s chybějícími vnitřními orgány.

Zvláštní představitelka OBSE pro boj proti obchodu s lidmi Marina Džarbusynová tuto informaci potvrdila ve vysílání ukrajinské televize a prohlásila, že situace vyžaduje podrobné vyšetření, do kterého budou zapojeni i mezinárodní experti. Zástupci významné západní organizace nevylučují, že možnost, že „černé transplantační stanice“ na Ukrajině byli opravdu aktivní.

Na Ukrajině se nejedná o první případ obchodu s lidskými orgány. V létě, na samém vrcholu kárné operace, při opětovném pohřbení ukrajinských vojáků, kteří zemřeli na východě, se zjistilo, že část těl byla zbavena vnitřních orgánů. A potom se na Internet dostala internetová komunikace Sergeje Vlasenka (advokáta významné politické figury na Ukrajině Julie Tymošenkové) a německé lékařky Olgy Wieberové. Jednalo se o prodeji orgánů mladých novobranců do německých klinik. Byla dokonce konkrétní zakázka: 17 srdcí, 50 ledvin, 5 plic. Byla také žádost, aby orgány byly odebírány ještě živým lidem, protože v opačném případě by se jednalo o „nekvalitní zboží“.

Ukrajinu tehdy zasáhla vlna znechucení. Kyjev odmítal samotnou možnost podobných zločinů na frontové linii, ale všechny uspokojil tím, že provede prověrku, připomíná politolog Vladimír Bruter:

[quote align="center" color="#999999"]

Od samotného začátku, kdy se takové signály objevily, společnost vyžadovala vytvoření speciální komise při Ministerstvu obrany Ukrajiny. Tento případ měl být vyšetřován zprvu uvnitř země. Vezmeme-li však v potaz politickou situaci, tak to učiněno nebylo. [/quote]

To, že dopravník černého trhu s orgány k transplantaci běžel na východě Ukrajiny naplno, vypovídají i nejenom právě objevená těla. Jako bojové trofeje se k domobrancům dostaly chirurgické nástroje a specifické lékařské prostředky. Neuvěřitelnou shodou náhod byl v oblasti zpravidla registrován velký počet nezvěstných obyvatel. O mnohých z nich není dosud nic známo.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru