Musí snad občan byť na chvíli, nebo přinejmenším do jisté míry rezignovat před legislativcem na své svědomí? Proč by pak měl každý člověk svědomí? Myslím, že bychom měli být v první řadě lidmi, a poddanými ať teprve v druhé řadě. Není žádoucí kultivovat respekt k zákonu tak moc, jako k právu. Jediným závazkem, který správně mám, je předpokládám pokaždé dělat to, co považuji za správné. – Henry David Thoreau v Občanská neposlušnost (1849)


Moc s ničím nesvolí bez požadavku. To nikdy neudělala a nikdy neudělá. Zjistěte si, čemu se lidé potichu podvolí, a zjistíte přesnou míru nespravedlnosti a špatnosti, která na ně bude uvalena, a to bude pokračovat, dokud nezačnou odporovat, buď slovy nebo ranami, či obojím. Hranice tyranům předepisuje snášenlivost těch, které utlačují.

– Frederick Douglass

Občanská neposlušnost je stejně americká jako jablkový koláč. Ve skutečnosti bylo jedním z nejpozoruhodnějších okamžiků při formování republiky Bostonské pití čaje jakožto v historii nejoslavovanější akt občanské neposlušnosti.

Od toho, jak kolonisté převlečení za Indiány vyházeli čaj Východoindické společnosti do Bostonského přístaviště až po občanskou neposlušnost Henry Davida Thoreau. Od Rosy Parks až k Martinu Lutheru King jr. bývala občanská neposlušnost důležitou součástí toho, co činilo Spojené státy svobodnými, a je to taktika, která by se měla pozdvihnout a povzbuzovat, místo aby se cenzurovala a démonizovala.

Naštěstí je palčivá touha po pravdě a odporu živá a vede se jí dobře v Coloradu v Jefferson County, kde se spolu sdružili studenti s učiteli v protestu proti neslýchanému návrhu cenzurovat „občanskou neposlušnost z témat“ v osnovách dějepisu AP kvůli soustředění se na: „vlastenecké materiály, respekt k autoritám a systém volného trhu.“ Není mi jasné, co má svobodný trh společného s cenzurou, ale budiž.

Více od Denver Post:

[quote align="center" color="#999999"]

GOLDEN – Tucty studentů ze Střední školy Evergreen odešly v pondělí ze svého ranního vyučování a shromáždili se u budovy Školského úřadu v Jefferson County, aby protestovali proti tomu, v čem viděli od školní rady pokus cenzurovat osnovy pokročilého dějepisu.

„Chci ve třídě poctivost,“ říkali studenti v dopise předloženém superintendantovi Danu McMinimee, který na radě mluvil se zástupci studentů. „I učitelé chtějí ve třídě poctivost.“

Tento protest přišel po hromadné marodní učitelů, která minulý týden zavřela dvě školy. Školy se v pondělí zase otevřely přes fámy, že by se vyučující zase nemuseli objevit. Studenti řekli, že podobné protesty se plánují i po zbytek týdne.

„Přišli jsme s tím jako s preventivním opatřením,“ řekl Mali Holmes řídící v Evergreen.

Skupina 100 až 200 studentů protestovala asi 45 minut, než se vrátili zpět do školy, s konkrétními požadavky, aby se téma občanské neposlušnosti neodstraňovalo z AP US dějepisu. Vůdci studentů řekli Denver Post, že toto shromáždění bylo naplánováno na Facebooku v neděli v noci.

Spor o osnovy vznikl z návrhu člena výboru na zformování revizního panelu k propagaci vlasteneckých materiálů, respektu k autoritám a systému svobodného trhu. Tento panel měl místo toho vyřadit materiály o „občanské neposlušnosti“, sociálních konfliktech nebo nesouhlasu se zákonem.“

I několik rodičů se protestu na podporu svých dětí zúčastnilo, včetně Davida Templeho, který šel na schůzku s McMinimee spolu se svým synem. [/quote]

Přidejte si to do seznamu absurdních Orwellovských příběhů roku 2014.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: prisonplanet.com, reformy.cz