ISIS neboli Islámský stát Irák a Sýrie, je dobrým příkladem hysterie, kterou se snaží západní média vyvolat ohledně žoldácko-teroristické armády. ISIS je dobře financovaná, vojensky profitující organizace, vybavena těmi nejmodernějšími přístroji a zbraněmi. Zároveň prapodivným způsobem propaguje její poslání skrze profesionálně vypadající videa a platfromy jako YouTube nebo Twitter. Dle zpráv New York Times se západní organizace obávají možného dopadu těchto zjevně méně smrtících zbraní: supermoderní videa, fotky přímo z dějiště či vícejazyčné zprávy na Twitteru.


Mimo jiné se ISIS dokonce dočkal i velmi sympatického ztvárnění v pětidílném seriálu, produkovaném a vysílaném Rupertem Murdochem, podpořeným Vice News. Vice News připomínají PR styl reportáží, které byly produkovány prostřednictvím korporačních médií, USA a spojeneckých jednotek během dobývání Iráku v r.2003.

Otevřená podpora ISIS, zkombinovaná s faktem, že jde o ten samý konflikt se Syrskou vládou, který Obama vyhledával asi tak před rokem, aby mohl vést válku, silně podporuje myšlenku, že západ tuto organizaci sponzoruje.

ISIS už je podezřelý celé řadě ne-západních médií a občanů. IranPress TV se nedávno svých čtenářů zeptala, proč má ISIS tak jednoduchý přístup na YouTube či Twitter, aby propagoval své ideologie. Možnosti byly dvě. Buď proto, že ISIS má nějakého schopného technika, který umí používat sociální sítě („překvapivě“ je tato odpověď převzatá ze západních médií) nebo proto, že jim USA a Británie poskytly volný přístup k těmto platformám. 90% čtenářů vybralo druhou možnost.

Žádné takové úvahy nejsou zmiňovány korporačními médii, která se shodují v názoru, že ISIS je domorodý fenomén. Taková média jsou stejně jen složkou národní ochrany státu a jejich zprávy a vysílání nejsou nic jiného než předepsané scénáře vojenských organizací.