Evropská unie dala Rusku ultimátum, do týdne musí omezit své zasahování na Ukrajině nebo bude čelit dalším ekonomickým sankcím. Předseda zvláštního summitu EU Herman Van Rompuy v neděli brzy ráno řekl, že šéfové států či vlád dali Evropské komisi za úkol vypracovat do týdne návrhy nových ruských  „Všichni jsme si plně vědomi toho, že musíme jednat rychle,“ citovala Van Rompuye agentura Associated Press.


Německá kancléřka Angela Merkelová řekla reportérům v Bruselu, že EU uvalí na Rusko nové sankce, pokud se nezmění situace na Ukrajině nebo se zhorší.

Spojené státy americké chválí sobotní rozhodnutí summitu Evropské unie zvážit další sankce vůči Rusku pro jeho údajnou invazi na Ukrajinu.

„Vítáme dnešní konsenzus EU ukázat silnou podporu svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny a připravit další sankce ke zvážení v nadcházejících dnech,“  uvedla v prohlášení mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost Caitlin Haydenová.

Agentura Associated Press napsala, že agresivní chování Ruska vůči Ukrajině bude klíčovým bodem summitu NATO příští týden ve Walesu, na kterém potvrdil účast prezident USA Barack Obama.

Zdroj:  reuters.com