Zásoby nerostných surovin v Arktidě jsou již dávno předmětem diskusí mezi státy. Snaha Ruska investovat značné prostředky do těžby v oblasti, vyprovokovala vládu Kanady k hrozbě vojenskou silou. Kanadě se nelíbí rostoucí vojenský potenciál Ruska v Arktidě. Podle slov šéfa zahraničních věcí Kanady Johna Bairda je Kanada připravena bránit své zájmy v regionu vojenskými prostředky, informuje Itar-Tass.


„Jsme hluboce znepokojeni a přinášíme rozhodnutí ochránit suverenitu Kanady v Arktidě. Je to pro nás strategická priorita. V souvislosti s militarizací, kterou vidíme, považujeme za vhodné konflikt zmírnit, ale pokud to bude nutné, budeme naši suverenitu bránit silou,“  řekl ministr zahraničí John Baird.

Rusko je však připraveno do rozvoje Arktidy investovat nemalé peníze. Ještě v létě společnost Rosněf informovala o plánech na příštích 20 let, kde předpokládá investice do těžby v arktickém šelfu v hodnotě 400 miliard USD. Informoval o tom ředitel společnosti Igot Sečin.

Ještě dříve ministerstvo obrany Ruské federace oznámilo, že Rusko zvýší kontrolu ruské arktické hranice. Plánuje se výstavba infrastruktury, aby se zajistily lety v této zóně.

Zdroj: rt.com