Julian Assange plánuje opustit ekvádorskou ambasádu již v brzké budoucnosti, řekl na tiskové konferenci stejné ambasády v Londýně, kde se ukrývá poslední 2 roky. Zakladatel WikiLeaks ale neprozradil více detailů. „Brzy opouštím ambasádu, ale možná ne kvůli oznámeným důvodům,“ řekl novinářům s odmítnutím vysvětlit, jaké jeho důvody tedy jsou. Během proslovu na konferenci vyprávěl, jaké bylo se schovávat před trestním stíháním u případu, v němž se po 4 letech žádné z obvinění nevyřešilo. Tato situace vedla ke zhoršení jeho zdraví, včetně problémů se srdcem.


Vytyčil spoustu důvodů, proč věří, že je obětí velkého bezpráví.

„Po celou tuto dobu jsem nebyl obviněn“ řekl. „Evropa by přece měla být místem, kde se vláda zákona respektuje, kde se základní práva respektují… ale nějak se situace vyvinula do stavu, kdy se základní práva, která jsme předtím univerzálně akceptovali už nadále nerespektují.“

Whistleblower pokračoval popřením obvinění ze znásilnění, které nebylo formálně podloženo.

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino se konference účastnil také, a to aby Assange bránil. Mluvil o neustávajících snahách Assangeho právnického týmu a Ekvádorské vlády přivést situaci do stavu, jenž bude vyhovovat oběma stranám, jak Ekvádoru, tak Švédsku. Nicméně to se zatím neuskutečnilo.

Vnímá Assangeho pobyt na ambasádě jako „dva roky velké nejistoty a absence spravedlnosti pro kohokoliv,“ protože zatímco „jeho efektivní právní ochrana byla zlomena“ a případ nijak nepokročil, to samé platí pro švédské ženy – tedy údajné oběti – na druhé straně.

„Jsme stále připraveni si promluvit s britskou a švédskou vládou,“ řekl Patino. Ale „je čas osvoodit Juliana Assangeho, je čas, aby se jeho práva respektovala.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: rt.com