Netrvalo to skoro žádný čas od oznámení ohromného ruského humanitárního konvoje o 300 vozidlech určeného k ulehčení krize na východní Ukrajině, než už dojel, což mnohé správně vedlo k domněnce, že operace se plánovala týdny dopředu. Avšak když ty náklaďáky přijely z místa jihozápadně od Moskvy a mají vjet na území Ukrajiny přes celní odbavení v regionu Charkov, tak to podle bývalého ukrajinského presidenta Leonida Kučmy začalo mít háček: Ukrajina, která před tím vstup ruského konvoje do země posvětila, to už cítí jinak, a oznámila, že konvoji v jeho současném stavu nedovolí vjezd.


 

  • UKRAJINA RUSKÉMU KONVOJI S POMOCÍ VSTUP NEDOVOLÍ, ŘEKL ČALIJ

Jak dnes ráno řekl mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko, konvoj by měl přejet přes pohraniční přechod pod kontrolou vlády, a doprovázet by ho měli činitelé Červeného kříže. Jak dodává BBC, tak o tom, co byla před tím operace, která má zelenou, jen za podmínek, že to povede Červený kříž, teď Lysenko řekl, že Ukrajina má tři podmínky k přijetí této pomoci:

  • Mělo by to projet přes hraniční přechod kontrolovaný ukrajinskou vládní pohraniční stáží.
  • Měl by být doprovázen zástupci Červeného kříže.
  • Měla by být provedena rozhodnutí o odeslaných množstvích, jejich místech určení a o trasách.

Lysenko dále dodal, že konvoj o 280 náklaďácích vyslaný ve čtvrtek „neprošel certifikací ICRC.“

Další ukrajinský činitel Valerij Čalij řekl, že Ukrajina by neměl dovolit přístup konvoji doprovázenému ruskými vojsky nebo ministerstvem nouzových záležitostí.

David Stern z BBC v ukrajinském hlavním městě Kyjevě řekl, že v ukrajinské vládě došlo v reakci na zprávy o konvoji k určitému zmatku, s poukazem na to, že ji to překvapilo. Nic na tom ale překvapivého není.

Presidentův pomocník Valerij Čalij řekl, že Kyjev chce, aby se celý náklad na hranicích vyložil a přeložil na vozidla Červeného kříže.

„Nedovolíme žádnou eskortu z ruského ministerstva nouzových situací nebo z ruských vojsk,“ řekl. „Ukrajina za tuto proceduru sama převezme odpovědnost.“

Lysenko podle RT tvrdil, že konvoj se skládá z přelakovaných vojenských náklaďáků a doprovází ho protiletecký systém S-300, jak uvádí tisková agentura Ukrajinských národních zpráv.

Nijak nerozváděl, proč by mělo Rusko zapotřebí posílat systém, jehož účelem je chránit klíčové strategické pozice před nepřátelskými letadly a raketami, ale je nepoužitelný k ochraně vozidel konvoje za jízdy.

Mezi tím zmatek roste: Červený kříž řekl, že jej Moskva informovala, že konvoj byl odeslán, ale ještě neobdržel podrobný seznam dodávek a plány distribuce.

[quote align="center" color="#999999"]

„Situace se mění z hodiny na hodinu a zrovna teď nejsme v pozici, kdy bychom už mohli poskytnout další podrobnosti o tom, jak by ta operace mohla proběhnout,“ řekla RT mluvčí ICRC Anastasija Isjuk.[/quote]

Před tím už Moskva řekla, že humanitární misi odsouhlasily všechny dotčené strany. Rusko poslalo 2000 tun pomoci Ukrajině včetně potravin, léků, spacích pytlů a elektrocentrál.

Netřeba říkat, že to si teď Ukrajina nemyslí: Kyjev před tím Moskvu obvinil, že zkouší provádět na Ukrajinu kradmou invazi pod pláštíkem humanitární pomoci s tvrzením, že ruští vojáci se budou předvádět jako strážci konvoje, zatímco budou ve skutečnosti pověřeni zahájením ofenzivy. A titulek z Bloomberg:

  • LYSENKO ŘÍKÁ, ŽE RUSKO POD PLÁŠTÍKEM KONVOJE S POMOCÍ POSÍLÁ VOJENSKÉ VYBAVENÍ

Takže, co se bude dít odteďka dále, je nejasné, ač můžeme bezpečně říci, že osud algoritmů k řízení BTFD trhů dnes leží v rukou 280 čerstvě na bílo nalakovaných náklaďáků.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com