Tiskový tajemník Pentagonu admirál John Kirby potvrzuje: AMERICKÉ VOJENSKÉ LETOUNY ZAÚTOČILY NA DĚLOSTŘELECTVO ISLAMISTICKÉHO STÁTU: PENTAGON NÁLET PROVEDLY 2 LETOUNY 2 F-18A SHOZENÍM 500 LIBROVÝCH BOMB USA PROVEDLY NÁLET NA IRÁK V 6:45 VÝCHODNÍHO ČASU: PENTAGON S úzkostí očekáváme reakci ISIS, který by mohl – jak varovalo ministerstvo zahraničí, „zaplavit Mosul vodou do výše 100 stop (30 metrů).“ (foto: ilustrační)


Nálety začaly…

Rear Adm. John Kirby ✔ @PentagonPresSec
Americký vojenský letoun provedl nálet na dělostřelectvo ISIL. Dělostřelectvo bylo nasazeno proti silám Kurdů bránících Erbil, poblíž je americký personál.
2:44 PM – 8 Aug 2014

Očekává se odveta…

Jon Williams ✔ @
WilliamsJon potvrdil, že #ISIS se zmocnil přehrady v Mosulu. To ohrožuje celý říční úval Tigrisu: Mosul by mohl být pod 30 stopami vody, Bagdád po 16 stopami. #Iraq
1:27 PM – 8 Aug 2014

Jak jsme poprvé tento víkend před touto přehradou varovali…

Podle Al Arabia, tohle je „nejslabší článek“, který je teď ve hře poté, co se ISIS zmocnil největší přehrady v Iráku bez odporu kurdských bojovníků, kteří rovněž v neděli ztratili vůči skupině sunnitských militantů tři města a ropné pole, jak řekli svědkové citovaní Reuters.

Iráčtí bezpečnostní činitelé ve středu řekli, že bojovníci Islamistického státu Iráku a Sýrie postupují i k přehradě Haditha, tj. druhé největší v Iráku.

VOA to potvrzuje:

[quote align="center" color="#999999"]

Bojovníci Islamistického státu v neděli uchvátili kontrolu nad největší iráckou přehradou, ropným polem a dvěma dalšími městy poté, co uštědřili první větší porážku kurdským silám od záboru této oblasti v červnu.

Místní činitelé řekli, že militanti z extremistické skupiny Islamistického státu v neděli uchvátili kontrolu nad městy Zumar a Sinjar u Mosulu a vedou zběsilé srážky s kurdskými silami.

Francouzská tisková agentura AFP citovala mluvčího Spojených národů, jak říká, že ze Sinjaru uprchlo 200 000 lidí, a řekl, že mají obavy o jejich bezpečnost.[/quote]

A zhoršuje se to: kontrola nad touto přehradou poskytne ISIS, která hrozí pochodem na Bagdád, možnost zaplativ významná města.

* * *

A jestli Bagdád opravdu padne, tak budou všechny ty nedávné nedostatky ropy procházkou růžovou zahradou.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com