Tohle prostě pro CIA nebyl dobrý týden. Rok poté, co Edward Snowden odhalil, že USA napíchly Angele Merkel mobila, tak pak přišel první špion a před chvílí odhalil Suddeutsche Zeitung (SZ) druhý „případ špionáže“ se za pojením USA (čti CIA). Podle SZ neidentifikovaný muž pracující v oblasti spojené nejspíš s vojenstvím byl dnes vyslýchán kvůli podezření špionáže pro americkou zpravodajskou službu v Německu. Domov a kancelář podezřelého byly prohledány v oblasti Berlína. SZ dodává, že tento případ je daleko závažnější než s ním nesouvisející podezření proti dvojímu agentovi ve Spolkové zpravodajské službě BND, které vyšlo najevo minulý týden.


Mezitím americký velvyslanec v Německu zašel na ministerstvo zahraničí k „rozhovorům“ – snad přišel místním připomenout, jak asi rozsáhlé jsou svazky Angely Merkel z dob NDR a co by mohlo být také odhaleno o její blízkosti ke Kremlu, kdyby ten tlak začal bolet.

Více od AP:

[quote align="center" color="#999999"]

Německé úřady vyšetřují druhý případ špionáže, do které jsou údajně zapojeny USA, týden poté, co zatčení zaměstnance německého zpravodajství vrhlo nové stíny na vztahy mezi těmito dvěma zeměmi. Federální prokurátoři ve středu řekli, že policie provedla v oblasti Berlína razie kvůli „předběžnému podezření na aktivitu zpravodajské služby.“ Nerozvedli ani nespecifikovali, která zpravodajská služba se do toho zapojila, řekli ale, že neprovedli zatčení.

Deník Seuddeutsche Zeitung hlásil, aniž by jmenoval zdroje, že vyšetřovaný muž pracoval ve „vojenské oblasti“ a je podezřelý ze špionáže pro Spojené státy.

31letý německý zpravodajský zaměstnanec byl zatčen už minulý týden kvůli podezření ze špionáže pro cizí mocnosti od roku 2012.

Německá média referovala, že vyzvídal pro Spojené státy a nabízel své služby i Rusku.

Tento případ rozjitřil vztahy mezi Berlínem a Washingtonem, které už byly napjaté od loňské zprávy, že Agentura národní bezpečnosti špehovala kancléřce Angele Merkel mobil. Americký velvyslanec v Berlíně byl v pátek po provalení tohoto případu povolán na ministerstvo zahraničí. Požádali jej, aby pomohl tento případ vyjasnit.

Ve středu byl velvyslanec John B. Emerson na ministerstvu zase na schůzce s jistým vedoucím činitelem, řekl německý činitel, který mluvil pod podmínkou anonymity, protože není oprávněn o tom veřejně diskutovat. Není bezprostředně jasné, zda byl Emerson předvolán, a zda tato diskuse byla o tomto novém případě.[/quote]

Je kuriózní, že ač měla Merkelová hodně co říci o historii německých vítězství nad Brazílií na světovém poháru, tak dosud nekomentovala žádný z těch špionážních případů. Člověka by mohlo zajímat, kolik asi špíny na německou kancléřku NSA má. Zde je náznak: „Nová biografie vyvolává rozruch: Jak blízko měla Merkelová ke komunistickému systému?“ A pak znova, uvážíme-li hněv veřejnosti kvůli špionáži USA, tak jsou možná poslední dva „lapení špehové“ projevem toho, že zrovna tak, jako se USA chystají potrestat Commerzbank a Deutsche Bank, tak Německo už nemíní dále nečinně postávat v koutě a dovolovat svému „nejbližšímu spojenci“, aby mu nadále diktoval jeho osud.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com