NATO přisunuje svou infrastrukturu k hranicím Ruska pod jakýmikoliv a často vymýšlenými záminkami. Američané fakticky vyprovokovali občanskou válku na Ukrajině, a teď hodlají využít nastalého chaosu, aby udělali další krok tímto směrem. USA aktivně vedou informační válku a vytvářejí tím ovzduší strachu a nenávisti, v němž jsou důvody rozumu bezmocné proti proudu zfalšovaných svědectví a provokačních prohlášení. V daném okamžiku na pozadí krize na Ukrajině není řeč o jejím členství v NATO. Generální tajemník Aliance Rasmussen jen mlhavě slibuje rozšířit vojenskou spolupráci s Kyjevem a uspořádat společné manévry.


Vyhýbavost generálního tajemníka je pochopitelná: Kyjev má přece neurovnaný územní spor s Moskvou. A stanovy NATO kategoricky odmítají členství zemím s podobnými problémy. Shodná situace je také v Gruzii. Konflikt kolem Abcházie a Jižní Osetie značně snižuje její šance na členství v Alianci. Je ale jasné, že jak Gruzie, tak i Ukrajina jsou pro NATO třešinkami na dortu, protože jejich zapojení do bloku vytváří velmi silný faktor diplomatického a silového nátlaku na Rusko.

Tam, kde NATO už je, se jeho činnost aktivizuje. Cvičení NATO začínají v Baltském moři, na základnu amerického vojenského letectva v Estonsku se přisunují dodatečné stíhačky F16, Litva zvyšuje svůj obranný rozpočet, aby kryla zvýšení výdajů na přijetí dodatečných jednotek z jiných zemí Aliance.

NATO posiluje svou přítomnost také v Černém moři. Během minulého měsíce se konalo v Rumunsku několik vojenských manévrů společných s Američany, z nichž několik probíhalo na polygonech v blízkosti ukrajinské hranice. Americký raketový křižník Tikonderoga připlul do rumunského přístavu Konstanca. Tam také byly na začátku roku oficiálně přeneseny vojenské funkce Centra tranzitních přeprav Pentagonu z letiště Manas v Kyrgyzstánu.

Je příznačné, že NATO skoro ostentativně odmítá plnit zákony země, kde její vojáci pobývají. Zvýšení vojenského kontingentu NATO už způsobilo další problémy obyvatelům Lotyšska. Primátor přístavního města Venspilsu Aivar Lembergs podotýká, že během dvou dnů vyprovokovali vojáci NATO tolik incidentů, kolik jich nebývá při oslavách Dne města, kdy přijíždějí do Venspilsu desetitisíce lidí:

[quote align="center" color="#999999"]

Vítáme všechny hosty s úsměvem. Avšak vojenští námořníci ze zemí NATO se chovali sprostě: vykonávali tělesné potřeby na veřejných místech, popichovali kolemjdoucí, porušovali veřejný pořádek, lotyšské zákony a pravidla slušného chování. Jsme s nimi velmi nespokojeni. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru