(Článek byl napsán 24.05.2014) Bez ohledu na to jak málo lidí se může v nedělních volbách zúčastnit hlasování o presidentovi, výsledek je znám už předem – Petro Porošenko, USA favorizovaný neustále omílaný synek bude vyhlášeným vítězem tohoto klání. Tento výsledek dále tuto zemi rozdělí. Mnohé regiony odmítají za presidenta uznat tohoto čokoládového krále notoricky proslulého tím, jak se pakuje z vládních peněz. Porošenko nemá žádnou šanci zastavit tento krvavý konflikt, ani když bude svědomitě plnit všechny příkazy, které mu dají Joe Biden, Victoria Nuland a Geoffrey Pyatt. Kromě toho, že misí skoncovat s krveprolitím by ho jeho američtí šéfové stejně nikdy nepověřili.


Miliardář Porošenko začal své podnikání praním peněz administrátorů sovětských časů. Nikdy nebyl tím podnikatelem, který si začíná svůj vlastní byznys. Taková povídačka byla o něm vymyšlená. Měl raketový start díky zločinným konexím svého otce odsouzeného v roce 1986 za rozsáhlé zlodějiny. Když si Porošenko senior odseděl trest, začal se svým vlastním podnikáním a do těchto aktivit zapojil i svého syna. Ten byznys byl nekalý, začínal rabováním státních majetků ozbrojenými gangy. Porošenkova rodina plánovala rozšířit svou činnost i mimo Ukrajinu, jak vzpomíná Taťána Mikojan, dobře známá v Kyjevě sídlící advokátka, tak tím, do čeho se tato rodina pustila, byla Transitrie: „To bylo ještě v těch strašlivých 90. letech, a to ilegální zbraně, prostitutky a drogy – vynášely profit jak otci, tak synovi.“ Za své zásluhy byl Porošenko senior odměněn – v roce 2009 dostal řád Hrdina Ukrajiny, který mu koupil jeho syn, když uplatil tehdejšího presidenta Juščenka, kmotra dětí Petra Porošenka. Tento brzy zvolený president je velmi proslulý nekalým přesměrováváním peněz z veřejných rozpočtů. Má reputaci kohosi, kdo ví, jak vytřískat prachy z ničeho. Už mnohokrát byl obviněn ze zapojování do rozsáhlých korupčních pletich, otevřeného lobbování, zpronevěry rozpočtových prostředků, daňových úniků, ilegálních operací k získání podílů a z fyzických hrozeb politickým odpůrcům a konkurentům. Určitě to ale není jen další šejdíř, nýbrž je to i magnát a vlastník obrovitého diverzifikovaného obchodního impéria.

Forbes Petra Porošenka uvádí jako 130. nejbohatšího Žida světa s 1,6 miliardami dolarů. Budoucí president Ukrajiny se narodil jako Waltzman. Porošenko je jeho jméno po matce, ta byla ale také Židovka. V minulosti byl Prošenko sponzorem strany Naše Ukrajina a Viktora Juščenka. K jeho obchodnímu impériu patří i 5. TV kanál proslulý svou vehementní anti-ruskou propagandou. Donedávna ale jeho skupina výroby konfekce Rošeň vydělávala stovky milionů amerických dolarů na obchodech v Rusku. V roce 2012 v tom Rošeň obnášela 3,2% procenta ruského trhu (jako 6. největší výrobce). Ale vydělané peníze vždy používal na proti-ruské projekty.

Tento muž doufající v presidentství a zítra zvolený president učinil zahraničně politické priority z návratu Krymu Ukrajině a z obrany země před „vnějšími intervencemi“. V jeho programu je těžké najít cokoliv, co by bylo konkrétně vymezeno. Nic v tom není definitivního. Místo toho je to vyplněno prázdným voláním po vytvoření „svobodného evropského státu,“ „obnovení vojenské síly“ atd. Mnozí pohlíží na jeho projevy jako na hnusné, zvlášť když Porošenko začne s povídačkami o „vlastenectví“, „národní jednotě“ a o „ochraně lidských práv.“

Petro Porošenko je politický chameleon. Tento magnát byl, pokud šlo o politiku, vždy velmi cynický. Dělal to pro osobní obohacení. Je plný ambicí a lačné žízně po moci, chybí mu ale profesionální tým k efektivní práci nebo k vytváření dojmu na veřejnost. Vice jej vede hrabivost než ideály.

Porošenko zatím uplatňuje kontrolu nad místními úřady v regionech Vinnicii, Volyni, Černnovicii a v Záporoží, a sní o rozšíření své moci na celou Ukrajinu. Svému sklonu pouštět se do vší šmeliny těžko kdy odolá. Porošenko je jednou z nejohavnějších figur ukrajinské politiky a vede seznam nejzkorumpovanějších osob v této zemi. Ten poté, co se zapletl do tolika průšvihů, se teď s washingtonským požehnáním stane příštím presidentem země.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org