NATO hodlá rozmístit vojska u ruských hranic. Podle údajů The Sunday Times budou takové plány předmětem jednání na setkání ministrů obrany členských zemí aliance. V sídle NATO prohlašují, že Akt o spolupráci, který byl s Moskvou podepsán, pozbyl platnost. NATO a Rusko zmíněný akt podepsaly v roce 1997. Brusel a Moskva se dohodly, že západní státy nebudou rozmísťovat větší vojenské síly na východ od Labe. Nyní už funkcionáři NATO prohlašují, že smlouva byla platná do té doby, dokud obě strany její podmínky plnily. A od té doby, kdy Rusko, podle jejich slov „anektovalo Krym“, se všechno změnilo.


Situace se však ani náhodou nezměnila v březnu 2014, kdy se obyvatelé Krymu v referendu vyjádřili pro spojení s Ruskem. Už v 90. letech, po rozpadu SSSR vyvstala otázka o smyslu existence Severoatlantické aliance.

Brusel tehdy přísahal a sliboval, že nebude vliv aliance rozšiřovat na východ, avšak v průběhu několika let do NATO vstoupily prakticky všechny státy bývalého socialistického bloku, poznamenává expert z ruského Institutu USA a Kanady Pavel Zolotarjov:

[quote align="center" color="#999999"]

Tehdy začalo být jasné, že se tato organizace rozpustí jen stěží, protože se jedná o nejdůležitější nástroj vlivu USA v Evropě. Rusko se domnívalo, že když už nejsme nepřátelé, tak se můžeme sbližovat. A NATO tuto situaci využilo k rozšíření sféry svého vlivu na východ. Jeho součástí se zprvu staly země bývalého socialistického tábora a poté i bývalé republiky SSSR. [/quote]

Podle názoru experta je hlavním cílem rozmístění vojsk NATO na hranicích s Ruskem touha zdůvodnit si vlastní existenci. K tomu je třeba vnější nepřítel. A tento nepřítel byl nalezen v Moskvě. Jenom tímto způsobem může Washington dokázat svým spojencům nutnost existence Severoatlantické aliance.

A toto dokazování je stále obtížnější. Například, německý ministr financí Wolfgang Shauble vystupuje proti zvýšení německého vojenského rozpočtu jako reakci na krizi na Ukrajině. Podle jeho slov by podobný krok rozhodně nebyl příliš moudrou politikou. Kromě toho, ministr se také vyjádřil proti rozmístění vojsk NATO ve východoevropských zemích.

Ruský prezident v těchto dnech západním partnerům připomenul, že Rusko a NATO by mohly plodně spolupracovat. Podle slov Vladimíra Putina je i kde spojit své síly. Jedná se jak o obecnou bezpečnost a obranu před terorismem, tak i o boj s pašováním drog. Rozhodně by to nemělo být o dokazování toho, kdo je pánem světa, jak to dělá NATO.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru