Rusko koncipovalo program kolonizace Měsíce a plánuje první expedici ke stavbě trvalé lunární základny poslat v roce 2030, uvedl ve čtvrtek ruský deník Izvestija s odkazem na oficiální dokument. „Měsíc je kosmické těleso pro další využití pozemskou civilizací a geopolitická soutěž o přírodní zdroje Měsíce by mohla začít už 21. století,“ uvádí zpráva o potenciálním lunárním programu připravovaném Ruskou akademií věd, kosmickou agenturou Roskosmos a Moskevskou státní universitou.


Cílem programu je vybudovat obyvatelnou měsíční základnu a testovací polygon do poloviny století, které by umožnily těžbu minerálů na tomto jediném přirozeném satelitu Země.

Projekt apeluje na vývoj celé škály kosmických technologií dalekého dosahu, aby se zajistilo, že země bude moci měsíc zkoumat nezávisle na zahraničních partnerech. Předchozí návrhy na průzkum Měsíce se zaměřovaly na silnou mezinárodní spolupráci, neboť se věřilo, že žádná jednotlivá země si nebude moci dovolit meziplanetární projekt sama.

Podle tohoto plánu Rusko koncipuje jednotlivé tří nebo čtyř-leté lunární projekty na příštích 16 let. Ten první proběhne mezi roky 2016 a 2025 a ten se zaměří na definování fyzikálního a chemického složení jižního pólu Měsíce, kde bude budoucí základna stát. Kosmický výlet s návratem na roky 2028-30 a lunární výzkum s lidmi na roky 2030-40.

První fáze bude vládu stát 28,5 miliardy rublů ($800 milionů), uvedla Izvestia.

Předchozí lunární expedice, které začaly programem Luna v SSSR v roce 1959 a US přistáním prvního člověka na Měsíci o 10 let později, objevily hliník, železo, titan, prvky vzácných zemin a další minerály.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: en.ria.ru