Evropská komise musí uznat radikální ukrajinské seskupení Pravý sektor za teroristickou organizaci, praví se v oficiálním dopise, který zaslala úředníkům poslankyně Evropského parlamentu za Lotyšsko Taťjana Ždanoková. Po tragedii v Oděse, kde bojovníci Pravého sektoru upálili zaživa přes 40 zastánců federalizace Ukrajiny, se stala nutnost zákazu Pravého sektoru zcela zřejmou, praví se v dopise. Ždanoková přitom podotkla, že obyčejný zákaz činnosti nebude stačit, a že je nutno tuto extremistickou organizaci rozdrtit, odzbrojit její bojovníky, zatknout aktivisty a postavit je před soud.


[quote align="center" color="#999999"]

Putin obvinil Kyjev z toho, že místo odzbrojení radikálů je legalizuje

Kyjevská vláda, nehledě na podepsání ženevských dohod, nikoli odzbrojuje, ale legalizuje radikály, prohlásil Vladimir Putin v projevu na dnešním mediálním fóru Všeruské lidové fronty v Petrohradě.

Podle jeho slov, Rusko se zúčastnilo ženevské schůzky, kde bylo dosaženo dohody o tom, že obě strany mají odzbrojit lidi a uvolnit obsazené správní budovy.

Ve skutečnosti ale, zdůraznil prezident, ani pravicový extremistický Pravý sektor, ani žádné jiné radikální organizace se neodzbrojují a nikdo nic v Kyjevě neuvolňuje.

Putin má za to, že „je třeba usilovat o dialog mezi všemi obyvateli země, ať žijí kdekoliv.“ [/quote]

Zdroj: czech.ruvr.ru