Americká válka s drogami v Afghánistánu selhává, když produkce opia je na rekordní úrovni i přes $7,5 miliardy utracených na potýkání se s tímto problémem. K pěstování opia se využívá přes 200 tisíc hektarů, což je podle zprávy USA nárůst o 36 procent. Tato zpráva, kterou potvrdil SIGAR, tj. Speciální generální inspektor pro rekonstrukci Afghánistánu, je chmurným čtením, když pěstování makovic vzrostlo o více než třetinu, přičemž v této zemi je teď asi 1,3 uživatelů heroinu. To je desetinásobný nárůst oproti roku 2005, kdy tuto drogu používalo asi 130 000 lidí.


Afghánistán odpovídá za asi tři čtvrtina světové produkce heroinu, přičemž velká část z toho je pěstována v provinciích Helmand a Kandahar na jihu této země. Ovšem US koncentrovaly většinu svého úsilí na východ Afghánistánu, kde je relativně malá produkce makovic, jelikož to je bezpečnější, než pracovat na jihu.

Pokusům omezit produkci a zabírat heroin se nedostalo pomoci, jelikož byl snížen rozsah operací ISAF (Síly mezinárodní bezpečnostní asistence). Koaličním silám se v roce 2013 podařilo zabrat 41 000 kilogramů opia – z těch 5,5 milionu, které byly v Afghánistánu vyprodukovány.

„Drogové laboratoře, skladiště a hlavní obchodní sítě se koncentrují ve venkovských oblastech, které jsou převážně pro Afghánské síly nedostupné, jelikož ISAF se stáhly a v těchto oblastech klesla bezpečnost,“ zjišťuje zpráva.

Od té doby, kdy NATO zahájilo v roce 2001 svou ‚Válku s terorismem‘ produkce heroinu v Afghánistánu vzrostla 40 násobně, tvrdí šéf ruské federální služby kontroly drog. „Afghánský heroin zabil celosvětově od té doby, kdy začala ‚Operace udržení svobody‘, více než 1 milion lidí a nadnárodní organizovaný zločin investoval více než $1 bilion pocházející z prodejů drog,“ řekl před tím v roce 2013 na konferenci o afghánském drogovém problému Viktor Ivanov.

Moskva opakovaně tlačila na vymýcení polí s makovicemi v Afghánistánu jako na nejjednodušší řešení. Avšak NATO vypadá, že nemá v úmyslu to udělat.

V roce 2013 afghánský ministr boje proti narkotikům ohlásil, že bylo zničeno jen 7 300 hektarů polí s makovicemi, což jsou pouhá tři procenta celkové výměry opiových polí v této zemi. US od roku 2002 utratily $7,5 miliardy ve snaze bojovat s problémem produkce opia. Avšak i přes tyto obrovské sumy to na množství heroinu, který se objevuje na světových trzích, mělo jen velice nepatrný dopad.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com