Daňové předpisy pro Bitcoiny nakonec zítra v Zemi svobody vyjdou. A musím si představovat, že to ráno tu nebude pár lidí moc šťastných, až se o tom doví. Zdanění Bitcoinů bylo nevyhnutelné. Už jsem o tom nesčetněkrát psal, a šel jsem dokonce až tak daleko, že jsem předpověděl, že vláda nejspíš ustanoví povinnost speciálního nahlašování Bitcoinů ve formě přiznání zahraničních držeb. Četné cizí země od Německa po Singapur už vydaly svá vlastní daňová pravidla o Bitcoinech a k nim se vztahujících transakcích s virtuálními měnami. A včera finančák (IRS) konečně vydal svá vlastní.


Zde je stručný souhrn:

[quote align="center" color="#999999"]

1) Ač četné vlády (včetně do jisté míry Spojených států) oficiálně Bitcoin vyhlásily za ‚alternativní měnu‘ IRS nesouhlasí.

2) Podle IRS je Bitcon majetek a jako takový by měl být zdaňován … podobně jako např. nájemná nemovitost nebo sbírka vybraných vín.

3) To znamená, že prodej Bitcoinů podléhá zdanění na základě zdanění kapitálového zhodnocení. Pokud si koupíte Bitcoiny za $1 a prodáte je za $501 o několik let později, budete muset zaplatit daň z dlouhodobě investovaného kapitálu z rozdílu $500, ta je v současnosti 23,8%.

4) Pokud budete mít Bitcoin v držbě po kratší dobu než 1 rok, můžete být zdaněni běžnou daní z příjmu se sazbou podle vašeho výdělku.

5) V tom rozsahu, v jakém Bitcoiny těžíte, podléhá dani jako u obchodování nebo podnikání, příjem z těžby (mining) Bitcoinů nejenže podléhá dani z příjmu, ale také dani ze živnosti.

6) Pokud své Bitcoiny obchodujete za nějakou jinou formu majetku přesahující vaše odečitatelné nákladové položky, podléháte zdanění. Tohle jsou ohromné předpisy, které postihnout všechny ‚Bitcoinové milionáře‘ z počátku jeho přijímání, kteří nakupovali Bitcoin za dolar nebo méně.[/quote]

Takže řekněme, že jste byli mezi provními, kdo bral Bitcoiny a koupili jste si 5 000 bitcoinů po $0,05. Loni, když měly Bitcoiny hodnotu zhruba $1 000 v papírové měně, jste za 250 z nich koupili fungl nové Lamborghini.

IRS by vám řekl, že máte odečitatelných $12,50 z těch 250 coinů. Vy jste je ale prodali za jiný majetek za poctivou tržní cenu $250 000. To znamená, že musíte zdanit zhodnocení kapitálu $249 987,50.

Americká vláda je přirozeně šťastná, že se může vrátit zpět v čase a udeřit na vás se všemi druhy úroků a pokut, pokud jste tohoto zákona už v minulosti neuposlechli.

Podle tohoto výnosu „nedodržení včasného nebo přesného ohlášení transakcí virtuálními měnami, pokud se to vyžaduje, může podléhat postihům za informační ohlašovací povinnost podle sekcí 6721 a 6722.“

To, co je na této nové soustavě předpisů nejzajímavější, je, co by to také mohlo znamenat pro zlato.

Pokud jste někdy četli Měnové války (fantastickou knihu od mého kolegy Jima Rickardse), tak si můžete vzpomenout, že na počátku té knihy Jim naznačuje potenciální dopady pro zlato.

Představte si, že papírové měny přejdou do volného pádu. Zlato vyletí. Kdokoliv, kdo si před tím koupil zlato, zažije značný zisk (v papírové měně) …, na který se po vzniku této skutečnosti zaměří vládní opatření a stanoví nová daňová pravidla, aby zkonfiskovali značnou část tohoto zhodnocení.

Myslíte, že by k tomu nemohlo dojít? Tyto Bitcoinové předpisy určitě zakládají precedent.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: sovereignman.com