Americký ministr zahraničí John Kerry vyzval Rusko k okamžitému navrácení svých vojáků na základny a k podpoře mezinárodního zprostředkování na Ukrajině. USA odsuzují ruskou invazi a okupaci ukrajinského území a rovněž narušení ukrajinské suverenity a územní celistvosti, praví se v prohlášení na webu ministerstva zahraničí. Tyto akce ohrožují mír a stabilitu na Ukrajině a v celém regionu, zdůraznil Kerry.


Kerry sdělil, že mluvil osobně s úřadujícím ukrajinským prezidentem Oleksandrem Turčinovem, a ujistil ho v naprosté podpoře ze strany USA.

Nepodnikne-li Rusko okamžitě konkrétní kroky pro zmírnění napětí, bude to znamenat velmi vážné následky pro rusko-americké vztahy a postavení Ruska v světovém společenství, prohlásil americký ministr zahraničí.

 

Ukrajinská Rada žádá o mezinárodní pomoc

Nejvyšší rada se obrátila o pomoc na státy, jež jsou garanty bezpečnosti Ukrajiny, se žádostí o vyslání pozorovatelů a poskytnutí pomoci v ochraně jaderných objektů.

Ukrajinští poslanci obvinili Rusko z nasazení vojsk na ukrajinském území pod smyšlenou záminkou ochrany ruskojazyčných obyvatel.

Akce Ruska jsou donebevolajícím narušením všech základních principů mezinárodních vztahů a podkopávají základy bezpečnosti na evropském kontinentě, praví se v provolání ukrajinské Nejvyšší rady k parlamentům garantů bezpečnosti Ukrajiny a mezinárodním organizacím.

Zdroj: czech.ruvr.ru