“Existují mnozí, o kterých nevíte, že jsou to fašisté, přijdete na to ale, když přijde jejich čas,” Ernest Hemingway, Komu zvoní hrana V pátek po podepsání bezcenné dohody o „urovnání krize“ se situace na Ukrajině rapidně vymkla jejím signatářům a „svědkům“ kontrole. Žádné z opatření tohoto dokumentu nebylo naplněno. Legitimní úřady buď uprchly (nebo se pokusily utéct) ze země, vládní budovy v Kyjevě zabraly revolucionářské tlupy. Radikálové za fasádou opozice diktují nová pravidla „vůdcům“, kteří se zoufale pokouší dát Majdanu nějakou uzdu.


To, co se 21. února 2014 na Ukrajině stalo, je v podstatě zločinný puč provedený radikálními ozbrojenými anarchisty a ukrajinskými nacisty, kteří se v posledním desetiletí těšili rozsáhlé finanční, vojenské, diplomatické a dokonce i náboženské podpoře a podněcování od Západních mocenských skupin. Mnohá ukrajinská města teď upadají do chaosu, nevyprovokovaného násilí, práva lynče a politických represí.

První příznaky nadcházejícího chaosu byly jasně vidět, když ukrajinské úřady přešlapovaly kolem tříměsíčního obležení centra Kyjeva radikálními gerilovými živly z Haliče a z místních zločineckých gangů. Potichu přihlížely, když běsnící fanatici zaživa upalovali policisty neozbrojené pohotovostní policie Berkut, lynčovali je a vytrhávali jim oči. Neudělaly nic, aby zastavily frenetické „bojovníky za svobodu“, aby neútočili na regionální administrativy, ponižovaly úředníky a nevylupovali policejní a vojenské arzenály na Západě Ukrajiny. Byly paralyzované, když neidentifikovaní snipeři chladnokrevně pobíjeli miliční personál, protestující a náhodné kolemjdoucí ze střech kyjevských budov. Dokonce vyhlásili amnestii (a to dvakrát) pro ty, kdo jsou vinni těmito brutálními zločiny proti policii a veřejnému pořádku. Tudíž Janukovičům režim sám vydláždil cestu k tomu, aby pochmurné strašidlo válkou rozervané Libye přišlo i na Ukrajinu.

Je ta strana gerily samo se organizující a samo se indoktrinující lidové hnutí už znavené korupcí a neefektivním státem? To tedy těžko.

Od kolapsu Sovětského svazu investovaly mezinárodní mocenské skupiny miliardy Federálních rezervních poukázek (čili USA$) do ukrajinských „pro-demokratických“ NGO a politiků. Zatímco kázaly „ukrajinskou oddanost evropské volbě a demokratickým hodnotám“, tak mezi tím jasně viděly, že není žádná zjevně krátkodobá historická perspektiva na to, aby z Ukrajiny udělaly stát nepřátelský k Rusku, což je evidentně cílem Východní politiky globalistů. Sázky vložily na ultranacionalistické elementy na Západní Ukrajině a v Církvi sjednocení, tj. v menšinové Řecko-katolické náboženské komunitě Východního ritu, vytvořené v XVI. století Svatou stolicí v zoufalém pokusu oslabit vazby pravoslavné Rzeczpospolita s Moskvou. Od počátku 90. let se Sjednocení těšilo tiché podpoře nových nezávislých centrálních úřadů v Kyjevě. Jejich taktikou bylo agresivně okupovat pravoslavné katedrály na kanonickém teritoriu Moskevského Patriarchátu. Poslední věcí, kterou duchovenstvo Sjednocených mělo ve zvyku v okupovaných kostelech po všechny ty roky kázat, byl křesťanský apel na odpuštění a mír. Místo toho propagovali novou křížovou výpravu proti Pravoslaví a přímo podněcovali a ospravedlňovali rasově motivovanou perzekuci a dokonce i zabíjení, a fungovali přesně jako radikální džihádističtí kazatelé militantních pseudo-islámských sekt. Stačí se podívat na „nedělní kázání“ Michailo Arsenyče, duchovního z místní Církve sjednocení v Ivano-Frankovském regionu, ukrajinsky říká: „Dnes jsme už opravdu připraveni na revoluci. Jedinou účinnou metodou boje jsou vraždy a teror! Musíme zajistit, aby žádný Číňan, žádný negr, Žiďák či Moskan už zítra nezkoušel přijít a uchvátit naši zemi!“