Sýrii opět vyhrožují útokem zvenčí. Americký prezident Barack Obama prohlásil, že nevylučuje řešení syrské krize vojenskou cestou. Tentokrát západního lídra znepokojuje (citát) „utrpení syrského lidu“. A celou věc může zhoršovat to, že likvidace chemických zbraní se opožďuje za přijatým rozvrhem. Humanitární krize v Sýrii se stala příčinou dalších neshod v Radě bezpečnosti OSN. Západní země připravily návrh rezoluce, v níž se pod hrozbou sankcí vyslovuje požadavek, adresovaný především syrským úřadům, aby umožnily humanitárním organizacím ničím nerušený přístup do Homsu a dalších obklíčených měst.


Podle mínění ruské strany má tento dokument jen málo co společného se skutečností. Oficiálnímu Damašku se podařilo dohodnout se s povstalci o dočasném příměří v okolí Homsu. Čas od času se ale ozývají výstřely ozbrojenců a to znamená, že evakuace pokojných občanů a rozdávání humanitární pomoci musí být přerušeno. Je to objektivní situace, kterou potvrzují zástupci OSN. Jak zdůraznil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, vzniká dojem, že teď se snaží humanitárního tématu v Sýrii, stejně jako v minulosti situace s chemickými zbraněmi využít k tomu, aby se objevil důvod k vojenskému scénáři a došlo ke změně režimu.

Americký prezident Obama znovu připomněl světu, že si ponechává právo použít vojenskou sílu v zájmu národní bezpečnosti. Přičemž teď podle jeho názoru utrpení syrského lidu ohrožuje takové spojence Američanů, jako Libanon a Jordánsko. Kvůli nim je Obama připraven zaútočit na Sýrii. To znovu dokazuje, že pravým cílem USA není a nikdy nebyl záměr napomáhat mírovému vyřešení situace v arabské republice, soudí politolog Sergej Michejev:

[quote align="center" color="#999999"]

Od samého začátku Američané ani v nejmenším nechtěli urovnat tuto krizi mírovou cestou. Byli prostě nuceni smířit se s tím, že ruská iniciativa podpořená Čínou a Íránem hrozbu vojenské invaze odložila. Byl to jejich nezdar a právě tak to také hodnotí. Nemyslím si, že Američané jsou v nejbližší budoucnosti, bude-li se situace vyvíjet tak, jako nyní, mám na mysli odvoz chemických zbraní a další věci, připraveni na zasazení reálného úderu. Obama se prostě rozhodl dát na srozuměnou, že nevylučují vůbec nic. [/quote]

Prozatím bylo ze Sýrie vyvezeno asi 10% chemických arzenálů, které mají být zlikvidovány v zahraničí. Dodržet termíny stanovené Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW)a vyvézt všechny vysoce toxické látky do 5. února se nepodařilo. Avšak odborníci ze společné mise OPCW a OSN nijak nepospíchají s tím, aby za to učinili někoho odpovědným. Zdůrazňují, že to, že celý proces vázne, má objektivní logistické příčiny. Likvidace syrských chemických zbraní má být ukončena do 30. června.

Zdroj: czech.ruvr.ru