„Pamatujte, že Adolf Hitler použil tu samou metodu, když si rozšiřoval moc,“ udeřil na premiéra Erdogana vůdce opozice Hasan Oren, když turecký parlament schválil zákon, který upevní vládní kontrolu nad Internetem. Jak hlásí BBC, tento nový zákon vládě umožní, aby blokovala webové stránky, aniž by před tím usilovala o rozhodnutí soudu. „Teď už zavádíte fašismus,“ dal se do něj Oren, což dělá navzdory tomu, že když Erdogana volili, tak sliboval „zvýšení demokracie v Turecku“. Erdoganova vláda už omezila přístup k „pohromě Twitteru“ a k té „hrozbě společnosti“ Facebooku, ale tento poslední krok už zavrhl jakákoliv právní omezení nebo restrikce tohoto počínán.


Od BBC,

[quote align="center" color="#999999"]

Turecký parlament schválil zákon, který upevní vládní kontrolu nad Internetem.

Nový zákon umožní tureckému telekomunikačnímu úřadu zablokovat webové stránky, aniž by před tím musel usilovat o rozhodnutí soudu .

Ten rovněž nutí poskytovatele Internetu, aby po dva roky skladovali data o aktivitách uživatelů webu a zpřístupňovali je úřadům.

Turecký ministerský předseda Recep Tayyip Erdogan byl k Internetu otevřeně kritický, když Twitter nazýval „pohromou“ a proklínal sociální média jako „nejhorší hrozbu společnosti.“

Jak Twitter, tak Facebook byly loni široce využívány proti-vládními protestujícími, aby se jimi šířily informace.

„Když jste přicházel k moci, mluvíval jste o zvyšování demokracie v Turecku – a teď zkoušíte zavádět fašismus,“ řekl.

„Pamatujte, že Adolf Hitler používal stejné metody, když si rozšiřoval moc.“

Avšak místopředseda vlády Bulen Arinc řekl, že v Turecku neexistuje „nic takového jako cenzura Internetu.

„Jsme v porovnání s mnoha zeměmi daleko svobodnější a máme svobodu tisku,“ řekl.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE) řekla, že nové pravomoci znamenají, že Turecká telekomunikační agentura bude moci „shromažďovat komunikační data o všech uživatelích Internetu bez jakýchkoliv právních omezení či restrikcí,“ a s tím, že uživatelé „nikdy nebudou vědět, kdy a jak jsou tyto informace shromažďovány.“ [/quote]

Máme podezření, že brzy budou cenzurovány i určité další stránky, které říkají o Turecku obtěžující pravdu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com