Během týdnů před Zimními olympijskými hrami v Soči západní media po troškách vydávala „věrohodné zprávy“ zkoumající „pravděpodobnost“ teroristického útoku uprostřed Olympijských her. Koncem ledna varovala i britská vláda, „že po Volgogradských útocích z prosince je ‚velice pravděpodobný‘ výskyt dalších teroristických útoků před Olympijskými hrami v Soči a během nich.“ (BBC, January 27, 2014). Jak dorazila do Soči Olympijská pochodeň, vydalo CNN s vhodným načasováním výsledky „autoritativního“ průzkumu veřejného mínění (založeného na vzorku pouhých 1000 lidí): „57% Američanů si myslí, že během Her v Soči je teroristický útok pravděpodobný.“


Předchozí novinové zprávy se zaměřovaly na mysteriózní hrozbu tzv. Teroristického útoku „Černých vdov“ vycházejícího z Čečeny, tj. horkého ohniska islamistického terorismu v Rusku. Podle tzv. „experta na katastrofy“ Dr. Gordona Woo k útoku Černé vdovy „téměř určitě dojde“:

[quote align="center" color="#999999"]

„Vzhledem k historii vztahů mezi Ruskem a lidem Čečeny, která byla odtržena od Kavkazského emirátu, je Soči primárním cílem terorismu,“ řekl Woo, který je pokročilým pojistným modelářem katastrof, včetně modelů rizika terorismu. (Business Times, UK)[/quote]

K Hrám v Soči dochází během žhnoucí Celosvětové krize vyznačující se konfrontací mezi USA a Ruskem na geopolitické šachovnici. Probíhající protestní hnutí na Ukrajině následně přenáší na Rusko geopolitickou kontrolu nad Černým mořem.

Jaké by byly politické cíle v pozadí teroristického útoku?

Mají tyhle mediální zprávy výhradní záměr vytvořit auru strachu a nejistoty, která přinese ruským úřadům politické ztrapnění?

Zatímco televizní sítě a novinové plátky upírají oči k Černým vdovám, tak o daleko fundamentálnější otázce jako, Kdo je za kavkazskými teroristy, se nikdo nezmiňuje.

Žádná z těch novinářských reportáží se nesoustředila na fundamentální otázku, kterou je třeba se při hodnocení hrozby terorismem zabývat.

Jak historie Al Kaiídy, tak nedávný vývoj v Sýrii a Libyi jednoznačně potvrzují, že síť Al Kaiídy má tajné podpůrné krytí západními rozvědkami.

 

Historie: Kdo je za čečenskými teroristy?

Jaký je historický původ čečenských džihádistů, kteří teď údajně ohrožují Hry v Soči? Kdo za nimi stojí?

V 90. letech po kolapsu Sovětského svazu vedly USA skrytou válku proti Rusku. Cílem bylo prosadit odtržení Čečeny, „renegátského autonomního regionu“ Ruské federace na křižovatce strategických tras ropy a plynu.

Byla to skrytá zpravodajská operace. Hlavní vůdci čečenských rebelů Šamil Basajev a Al Chattab byli vycvičeni a indoktrinováni v CIA sponzorovaných táborech v Afghánistánu a Pákistánu.

Ty dvě hlavní džihádistické formace Čečenců přidružené k Al Kaiídě měly odhadovanou sílu 35 000 mužů. V zastoupení CIA je podporovala Pákistánská vojenská rozvědka (ISI) a financování, které do Čečeny rovněž teklo, šlo přes wahábbitské misie ze Saúdské Arábie.

V organizaci a výcviku čečenské vzbouřenecké armády hrála klíčovou roli ISI:

[quote align="center" color="#999999"]

„V roce 1994 zařídila pákistánská Inter Service Intelligence (ISI) pro Basayeva stejně jako jeho důvěrné poručíky intenzivní islamistickou indoktrinaci a výcvik v gerilové válce v Afghánské provincii Khost v táboře Amir Mauawia zřízeném počátkem 80. let CIA spolu s ISI a vedeném proslulým afghánským válečným lordem Gulbuddinem Hekmatyarem. V červenci 1994 Basajev po promoci z Amir Muawia přešel do tábora Markaz-i-Dawar v Pákistánu, aby prodělal výcvik pokročilých gerilových taktik. V Pákistánu se Basayev setkal s nejvyššími pákistánskými vojenskými a zpravodajskými důstojníky. (Levon Sevunts, „Kdo to má na povel? Čečenský konflikt vyrůstá z islamistických kořenů v Afghánistánu a Pákistánu,“ The Gazette, Montreal, 26 October 1999.) [/quote]

Po své výcvikové a indoktrinační stáži byl Basajev pověřen vedením útoků proti ruským federálním vojskům v první Čečenské válce v roce 1995. (Vitalij Romanov a Viktor Jaducha, „Čečenská fronta se přesouvá do Kosova,“ Segodnia, Moscow, 23 Feb 2000)

 

Geopolitika Zimní olympiády v Soči

Olympiáda v Soči je ve strategické lokalitě na černomořské křižovatce ruských ropovodů a plynovodů.

Tou zapomínanou otázkou (nezmiňovanou jak západními vládami, tak tou ruskou) při pojednávání možností teroristického útoku je: Kdo stojí za teroristy?

Ač ruské síly USA sponzorované čečenské rebely v 90. letech porazily, tak různé k Al Kaiídě přidružené formace zůstávají v regionu Jižního Kavkazu v Ruské federaci aktivní – včetně militantní skupiny Kavkazský emirát čili Imarat Kavkaz (IK) – např. v Čečeně, v Dagestánu, v Ingušsku a v Abcházii.

Jak ty v Rusku sídlící skupiny Al Kaiídy, tak i ta širší síť džihádistických formací na Středním východě, ve Střední Asii a na Balkáně představují „zpravodajská aktiva“ CIA, kterých by šlo potenciálně použít ke spuštění teroristické akce uprostřed Olympiády v Soči.

Netřeba říkat, že Moskva si je plně vědoma faktu, že Al Kaiída je nástroje západního zpravodajství. A Moskva si je rovněž vědoma toho, že USA skrytě podporují teroristické skupiny, které ohrožují bezpečnost Olympijských her.

V rámci ruského vojenského a zpravodajského establishmentu je to známo, zadokumentováno a za zavřenými dveřmi se o tom diskutuje. Avšak současně s tím, je to „zakázaná pravda“. Je tabu mluvit o tom na veřejnosti nebo to vytahovat na diplomatické úrovni. Washington ví, že Moskva to ví: „Já vím, že ty víš, že já vím.“

Těmi nejzákladnějšími otázkami, kterými se ani ruská ani západní média ze zjevných důvodů nezabývají, jsou:

  • Kdo stojí za kavkazskými teroristy?
  • Čím geopolitickým zájmům by posloužilo, kdyby se USA a jejich spojenci rozhodli spustit teroristickou akci pod „Falešnou vlajkou“ před Olympijskými hrami v Soči nebo během nich?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca