Islamistická stát Iráku a Levanty (ISIL) zabil v několika posledních dnech v Sýrii tucty soupeřících islamistických rebelů, jelikož tato k Al-Káidě přidružená skupina si podle aktivistů znovu získala většinu území, které ztratila v severovýchodní provincii Raqqa. Až 100 bojovníků rebelů z Fronty Nusra, další skupiny přidružené k Al-Káidě, a z brigády Ahrar al-Sham bylo popraveno poté, co je ve městě Tel Abiad na hranicích s Tureckem chytil Islamistický stát Iráku a Levanty, Reuters citovala aktivisty, jak říkají: „Asi 70 mrtvol, většinou střelených do hlavy, posbírali a poslali do národní nemocnice v Raqqa,“ řekl nejmenovaný aktivista.


  „Mnozí z těch popravených měli i zranění z bojů. Na skutečnosti, že Fronta Nusra a Ahrar al-Sham jsou ideologicky podobné, ISIL moc nezáleží.“

„Asi 70 mrtvol, většinou střelených do hlavy, posbírali a poslali do národní nemocnice v Raqqa,“ řekl nejmenovaný aktivista. „Mnozí z těch popravených měli i zranění z bojů. Na skutečnosti, že Fronta Nusra a Ahrar al-Sham jsou ideologicky podobné, ISIL moc nezáleží.“

Podle opozičních zdrojů byl mezi militanty zabitými během víkendu i velitel Fronty Nusra pro provincii Raqqa Abu Saad al-Hadram.

Aktivisté řekli, že ISIL se touto ofenzivou podařilo znovu zmocnit většiny svých bašt v Raqqa. Během víkendu rovněž obnovili kontrolu nad městem Tel Abyad na hranicích s Tureckem.

Člen opoziční Syrské národní koalice z Raqqa Abdallah Farraj si myslí, že zbavit se kontroly ISIL nad Raqqa dá rebelům zabrat.

„Rebelům se nedostává dostatečné organizace ani palebné síly k vítězství. Porazit ISIL bez vojenských útoků někoho takového jako Turecko bude těžké,“ řekl Farraj.

Navíc k tomu všemu se takoví jako ti ve skupině Ahrar al-Sham rozhodují, že s ISIL nebudou bojovat, jelikož v této militantní skupině mají příbuzné.

„Mnozí nevidí smysl v boji se svými vlastními příbuznými. ISIL teď kontroluje 95 procent Raqqa a jejího venkovského prostoru. Mají zpátky už i Tel Abyad,“ řekl.

ISIL na počátku konfliktu v březnu 2011 bojoval po boku umírněných za svržení syrského presidenta Bashara Assada.

Mezi tím vládní síly zabily 29 teroristů na damašském venkově, ohlásila v neděli SANA. Armáda rovněž provedla ofenzivy v Madaya, Yabroud, Adra al-Balad a Joubar.

Někteří experti poukazují na změnu diskurzu, jelikož se Sýrie zmocnily extremistické skupiny. Politická analytička Sharmine Narwani řekla RT, že mnozí klíčoví hráči začínají na syrského presidenta Bashara Assada pohlížet jako na to menší zlo.

„V poslední době slyšíme změnu v diskurzu, jestli by ve skutečnosti Assad nemusel být menším zlem než ti extremisté, které vidíme teď v poli,“ řekla Narwani.

„Slyšíme dost změnu, zvláště od USA, kterým tohle nekontrolované šíření extremismu regionem dělá značné starosti. Začaly měnit diskurs a dokonce iniciují kontakty s bývalými nepřáteli jako Írán přes ženevské mírové rozhovory, což by ještě před rokem nebylo myslitelné.“

Narwani dodala, že v tomto okamžiku není žádná šance na jednotnou opozici. „Přeměnilo se to na rvačku o parcelování území poháněnou penězi, v níž sázky za ty tři roky hodně vyrostly,“ řekla s poznámkou, že tam na vrcholu na ženevských mírových rozhovorech se z toho stal „cirkus“.

„Odvádějí naši pozornost tím, kdo je na tyto rozhovory pozvaný a předvádí se před nimi. Dokud nebudeme realističtí ohledně vojenského řešení v poli, a nezaútočíme na militanty, teroristy, džihádisty, tak nikdy k politickému řešení nedospějete. A já mám obavy, že s tím, jak bude ženevský ‚cirkus‘ pokračovat, tak se to v tomto směru institucionalizuje úplně stejně jako Ženeva 3, 4, 5 a 6 jako to bylo s mírovým procesem na Středním východě před 20 lety. To nás úplně odtrhne od řešení pro Sýrii, a to si nemůžeme dovolit.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  rt.com