Experti OSN zveřejnili závěry zprávy o nasazení v Sýrii zbraní hromadného ničení. Po prostudování důkazů zjistili, že otravné látky byly během posledního roku použity nejméně pětkrát. Přitom ale neměli za úkol zjistit, která z válčících stran tyto zbraně nasadila. Zpráva mezinárodních expertů byla zveřejněna na webu Správy OSN pro odzbrojení. Praví se v ní, že odborníci prozkoumali sedm informací o nasazení v Sýrii chemických zbraní v období březen-srpen 2013. V pěti případech skutečně objevili důkazy použití otravné látky sarin. Přitom se autoři zprávy nesnažili zjistit, která z nepřátelských stran, vládní armáda nebo opozice, použila zbraně hromadného ničení.


Tento úkol nebyl vytyčen z politických důvodů.

Mezitím se vztah západních zemí k syrským událostem v poslední době značně změnil. Hájily-li dříve USA a některé státy EU opozici, není tomu dnes tak. Důkazem bylo nedávné odmítnutí USA a Velké Británie dodat povstalcům vojenskou techniku. Příčinou bylo dobytí arsenálu umírněné skupiny Syrská svobodná armáda radikály z Islámské fronty. Situaci komentuje expert Alexandr Čekov:

[quote align="center" color="#999999"]

Západní státy si uvědomily, že se pomoc poskytovaná syrské opozici dostává do rukou islamistů. Postupně si na Západě uvědomují, že pokračováním financování Asadových odpůrců posilují nikoli umírněnou opozici, ale radikály. Což ještě víc prohlubuje konflikt.[/quote]

Postoj Moskvy v syrské otázce je akceptován stále větším počtem států. Na jednu stranu málokdo dnes popírá, že syrský konflikt nemá nic společného s bojem o demokracii. Na druhou stranu donutila důslednost ruských diplomatů dokonce ochránce Asadových nepřátel, aby mluvili o akcích Moskvy s respektem. Nedávno prohlásil, například, následný princ Bahrajnu šejch Salman bin Hamad al-Khalifa, že „Rusové dokázali, že jsou spolehlivými přáteli“ tím, že odvrátili americký útok na Sýrii. Přitom šejch velmi přezíravě mluvil o politice Washingtonu vůči Blízkému Východu a zdůraznil, že jí naprosto chybí dlouhodobé plánování.

Zdroj:  czech.ruvr.ru