Implicitní a čím dál více i explicitní institucionální přijímání převažující krypto-měny Bitcoin (říkáme převažující, protože, jak už jsme poukázali minulý týden, došlo k bezprecedentnímu skokovému nárůstu digitálních měn, z nichž si člověk může vybrat a zvolit si nějakou) pokračuje, když následuje vzepětí ochoty u maloobchodníků provádět transakce v BTC během Díkůvzdání, přičemž poslední zprávy přichází z rodiště moderní centrální banky, z Británie, odkud se dovídáme, že nikdo menší než Britská královská mincovna pracuje na plánech na vydání fyzických Bitcoinů už od léta ve spolupráci s jedním z Ostrovů v Kanálu s Alderney.


Čím se ale tento příběh stává vyloženě surrealistickým, je to, že FT hlásí, že ten samý symbolický Bitcoinový žeton vydávaný Královskou mincovnou „bude mít zlatý obsah – vyčíslený na navrženou hodnotu 500 liber – tak, aby držitelé mohli případně roztavit a rozprodat kov, kdyby snad směnná hodnota této měny zkolabovala.“ Stručně, perfektní a dosud zcela nemyslitelná fúze (soupeřících) tvrdých, měkkých a digitálních měn všechno v jednom…

Od FT:

[quote align="center" color="#999999"]

Maličký Kanálový ostrov Alderney rozbíhá smělý pokus stát se první jurisdikcí, co uprostřed globální soutěže o zužitkování boomu virtuálních měn vydá fyzické Bitcoiny jako mince.

Tři míle dlouhé závislé území Britské koruny pracuje na plánech vydat fyzické Bitcoiny v partnerství s Britskou královskou mincovnou už od léta, stojí v dokumentech, které Financial Times viděl.

Chce se zavést jako první mezinárodní centrum bitcoinových transakcí zřízením soustavy služeb, které vyhovují i předpisům proti praním peněz, včetně směnáren, platebních služeb a úložného trezoru pro Bitcoiny.[/quote]

Takže převeďte digitální měnu na nadekretovanou, vydejte plastové žetony (nebo z jakéhokoliv jiného materiálu vhodně pokrytého nějakou zlatavou barvou) představující „hodnotu“, protože tato měna má náhle (údajné) posvěcení od centrálních bank a pak si je uložte do nějakého sklepa? Brilantní.

Jak je do toho ovšem zapojena Britská královská mincovna?

[quote align="center" color="#999999"]

Speciální Bitcoin bude součástí pamětní kolekce Královské mincovny, do čehož bude patřit omezené vydání mincí a známek, které si normálně sběratelé kupují. Bude to mít zlatý obsah – podle návrhu vyčíslený na hodnotu 500 liber – tak, aby držitelé mohli případně roztavit a prodat kov, kdyby se snad směnná hodnota měny zhroutila. [/quote]

Počkejte, co: zlatem podložené Bitcoiny? Kdyby tomu tak bylo, bylo by to skutečně revoluční, protože ministerstvo financí (a v důsledku toho centrální banka) by v podstatě naznačovaly, že nejenže jsou svolní s fiatizací Bitcoinů (transformací na nadekretovanou měnu), ale také se zavedením BTC žetonů (Bitcoin je konec konců z definice digitální měna), aby posloužily jako komoditní past. Protože, jakmile bude dostatek zlatem podložených Bitcoinů zamčeno v nějakém britském sklepě, kdo bude mít v kapse universální klíč? To je ovšem řečnická otázka.

Královská mincovna není přirozeně moc natěšená, že vyzradí všechny podrobnosti, když je třeba ten plán ještě dokončit:

[quote align="center" color="#999999"]

David Janczewski, šéf nového podniku v Královské mincovně potvrdil, že ho kontaktoval ministr financí Alderney, aby mu „vysvětlil možnosti výroby fyzických památečních mincí s tématikou Bitcoinů.“

„Diskuse ještě dále nepokročila a v této fázi nezůstává ničím jiným než konceptem,“ dodal.

Ale kontroverze kolem Bitcoinů činí z plánů Alderney citlivou záležitost. Ministerstvo financí, které vlastní Královskou mincovnu, odmítlo tyto plány komentovat. George Osborne, britský kancléř pokladu, nese rovněž titul Pán mincovny.[/quote]

Jelikož je pochopitelně kolem procesu ražení fyzického zlatem podloženého žetonu představujícího digitální měnu spousta nejasností, s podporou entity, kterou nabízí vydavatel, který věří jen v nadekretované měny, tak je to tu na FT rána za ranou.

[quote align="center" color="#999999"]

Bitcony poskytuje nezávislá společnost. Pokud se jejich cena propadne, ani Alderney, ani Královská mincovna nic neprodělají.

Společnost uloží Bitcony na svěřenecký účet za dohodnutou cenu.

Královská mincovna mezi tím přijme zákaznické objednávky na své vyražené Bitcoiny a získá peníze z těchto rozprodejů mincí.

Virtuální Bitcoiny jako podložení fyzických mincí budou uloženy v digitálním úložišti zřízeném Alderney.

Mincovna vydá pamětní Bitcoin a zaplatí hodnotu zlatého obsahu sama. Alderney získá svou gáži z rozprodeje těchto mincí.

Mince by mělo jít na Alderney měnit za sterlingy za cenu Bitcoinů ten den.[/quote]

Všechno, co můžeme v tomto okamžiku udělat, je sednout si, být zvědaví a bavit se, jelikož se nám povedlo trefit se do vrcholku monetárních zmatku, zatímco britská Královská mincovna je ochotna plně využít výhod zmatku s rozprodejem směsice tvrdé, měkké a digitální měny a vydávat produkt … který bude vázaný na ostrov, který patří Británii.

A všechno, co k tomu můžeme říct, je „brilantní“, protože existuje-li lepší plán na smíchání sentimentů zastánců jak k tvrdým, tak k digitálním měnám (a ještě k těm nadekretovaným) a k přesměrování toho všeho na cestu „nadekretovaných“ měn, tak o tom se teprve budeme muset doslechnout.

Podpořit provoz AC24 bitcoiny můžete ZDE .

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com