Šéfové řady západních zvláštních služeb vyslovili obavy v souvislosti s tím, že občané evropských zemí a USA, kteří se vrátí z války v Sýrii, se stanou hrozbou pro bezpečnost ve své vlasti. Ve videjích na YouTube ozbrojenci skutečně slibují, že po Sýrii se jejich dalším cílem stanou země, které se kdysi staly útočištěm pro jejich rodiče. 20. listopadu přísahal jakýsi občan USA před videokamerou: „Budeme zabíjet všechny na své cestě“. I když za pouhých několik minut zmařil jeho osobní plány náboj vystřelený z děla syrské armády.


Kromě něho ale přece v Sýrii zůstali další „Evropané“ a „Američané“ s podobnými idejemi. Budou se tedy ulice evropských a amerických měst podobat tomu, čeho jsme dnes svědky v Bagdádu a Aleppu?

Ne, i když teror je dávnou a stálou součástí civilizace. V Evropě a USA se objevil dlouho před tím, než tam vznikly džihádské buňky. Ty jsou pouze epizodou dlouhých dějin plných všemožných „otřesů základů“ hrozících silou změnit svět. Ty, které už přestaly existovat, vystřídaly nové, aby poté i ty zmizely v nenávratnu. Kolik takových bojovníků se teď najde v Sýrii, aby zahájili „velkou válku“ se Západem?

Z 5-10 tisíc zahraničních ozbrojenců v Sýrii má na Západ otevřenou cestu jen asi tak tisíc džihádistů s občanskými průkazy evropských zemí (podle údajů z tajné zprávy německé rozvědky – Spiegel, 21. října). Těchto tisíc, to jsou ale jen desítky nebo maximálně stovky občanů různých zemí. Někdo bude zabit v Sýrii, někdo se sám nebude chtít vrátit. Ti, kdo se rozhodnou pro cestu zpátky, se rozjedou do svých domovů, a stovky se opět rozpadnou na jednotlivce. Převážnou většinu těch, kdo si koupí zpáteční jízdenku, podle mínění expertů zbavily touhy po nebezpečných dobrodružstvích, přičemž navždy, tvrdé lekce reálné války. Moc dobře jsou si vědomi toho, že v jejich vlasti jsou silové struktury efektivní a spolehlivých, stejně smýšlejících lidí je tam strašně málo.

Hrozba samozřejmě přetrvává, dokonce i v tom případě, že nebezpeční budou pouze jednotlivci. Se svými občanskými průkazy se skutečně mohou volně pohybovat po Evropě a USA. Podle slov bývalého analytika CIA Michaela Scheuera se vracejí domů se seznamem kontaktů svých druhů-mudžahedínů, kteří jim mohou i poradit i poskytnout materiální pomoc.

Po tom, co byla vyhlášena válka globálnímu terorismu, je už ale i systém boje s jeho potenciálními nositeli globální. A neustále se zdokonaluje. Od začátku století dokázali ozbrojenci pouze jednou manifestovat své možnosti, když v roce 2004 zorganizovali teroristické činy v Madridu přesně 911 dní po teroristických činech 11. září 2001 v New Yorku. Už v roce 2005 byla během londýnských teroristických činů realizována pouze část zločinných plánů. A zvláštní služby nyní společným úsilím docela úspěšně (jen se vzácnými výjimkami) podobné útoky neutralizují.

Zdroj:  czech.ruvr.ru