Dnes vykoná krátkou pracovní návštěvu Moskvy ministerský předseda Izraele Benjamin Netanjahu. Hlavní otázkou bude určitě íránský jaderný problém – návštěva se přece koná v předvečer další schůzky „šestky“ s íránskými zástupci, která bude probíhat v Ženevě 21. a 22. listopadu. Vladimir Putin by chtěl Netanjahua přesvědčit, aby přijal novou dočasnou dohodu mezi „šestkou“ zprostředkovatelů OSN (Rusko, USA, Čína, Velká Británie, Francie a Německo) a Teheránem.


V připraveném dokumentu je vypsáno částečné zrušení sankcí výměnou za zastavení íránského jaderného programu a úplnou kontrolu ze strany MAAE. A izraelský premiér se zase pokusí ruského prezidenta přemluvit, aby nepodpořil dohodu s Íránem o urovnání jaderného problému.

Je těžko říci, jaké naděje má Netanjahu. Moskva už přece udělala svou volbu ve prospěch urovnání íránského problému. Teď je zcela jasné, že jaderný problém Íránu se nedá vyřešit hrozbou sankcí, prohlásil včera ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rusko už dávno vyzývala k uznání práva Íránu na mírovou jadernou energetiku za podmínky kontroly ze strany MAAE. Sankce proto Íránu se budou zrušovat postupně s plněním jeho závazků pro omezení programu. A teď je tento cíl blízký jako nikdy předtím, řekl Sergej Lavrov:

[quote align="center" color="#999999"]

Je hodně těch, kdo nepříliš litovali o zmaření tohoto procesu. Další schůzka o íránském jaderném programu, která začne v Ženevě 21. listopadu, bude však mít už konkrétní dokumenty, které se projednávaly na předcházející schůzce. [/quote]

Netanjahua se pokoušejí přemluvit také USA. Sám ministr zahraničí John Kerry se přiznal, že v poslední době skoro denně hovoří s izraelským premiérem telefonicky. Znají se přece už přes 30 let. Po setkání ve Washingtonu s ministrem zahraničí Turecka 18. listopadu Kerry prohlásil, že USA nikdy neudělají nic takového, co by mohlo podkopat bezpečnost Izraele:

[quote align="center" color="#999999"]

Ještě jako senátor jsem ve 100% případů hlasoval na podporu našich izraelských přátel. Mohu ujistit tyto přátele a všechny ostatní, že nic z toho, co nyní děláme, nebude nijak ohrožovat Izrael. Naopak, jsme přesvědčeni, že to (dočasná dohoda o íránském jaderném problému) sníží hrozbu. [/quote]

Sám Netanjahu už nejednou řekl, že navrhovaná dohoda je „špatnou transakcí“, a že ji nepřijme. Izrael bude připraven samostatně zajistit bezpečnost židovského státu. To znamená, že se nezastaví před preventivním úderem po íránských jaderných objektech. Mnozí analytici jsou toho názoru, že izraelský premiér prostě blufuje. Všichni jsou však přesvědčeni, že za vlády Netanjahua bude dost těžko prosadit dohody s Teheránem.

Zdroj:  czech.ruvr.ru