Němečtí činitelé vydali úřadům výstrahu, aby se připravily na možné útoky proti zámořským zařízením Spojených států jako odvetu za odhalení o americké tajnůstkářské Agentuře národní bezpečnosti. Jak neustále pokračuje odhalování utajených dokumentů o skrytých operacích NSA, tak varování domácího zpravodajství získaná německým Der Spiegel naznačují, že ta odhalení umožněná uniklými svazky bývalého kontraktora Edwarda Snowdena mohou inspirovat potenciálně násilné protesty.


Der Spiegel je kanál, který už úzce se Snowdenem spolupracoval, a od počátku roku některé z dokumentů odhalil, v pondělí oznámil, že obdržel memorandum domácího zpravodajství z německé Spolkové kanceláře pro ochranu ústavy – jenž obsahuje výstrahu pro oficiální činitele, že „nelze vyloučit emociální reakce určitých segmentů obyvatelstva.“

Podle tohoto magazínu vládní kancelář řekla, že se po odhaleních z uniklých informací od NSA vynořily „potenciální hrozby“, s dodatkem, že „by se měla zvýšit bezpečnostní opatření zaměřená na ochranu amerických zařízení v Německu.“

Anti-americké sentimenty se v posledních týdnech rozšířily po celé planetě, jelikož úniky od Snowdena nadále odhalují důkazy o pochybných dohledových operacích prováděných NSA – včetně nedávných odhalení, v nichž je agentura spojována s narušováním soukromí německých občanů a dokonce i kancléřky země Angely Merkel.

Průzkum zveřejněný s příchodem těchto odhalení veřejným vysíláním ARD naznačuje, že jen 35 procent německých občanů ještě na USA nahlíží jako na spolehlivého partnera. Na počátku prvního funkčního období amerického presidenta Baracka Obamy více než tři čtvrtiny v podobném průzkumu dotazovaných Němců řeklo, že Americe důvěřuje.

Počátkem tohoto týdne senátor John McCain (R-Arizona) vyzval šéfa NSA, aby opustil úřad. Snowdenovy úniky už od června způsobují Washingtonu spoustu trapnosti a bývalí přátelé USA žádali vysvětlení, když se z uniklých dokumentů dověděli, že i oni byli podrobeni sledování.

„Šéf NSA, president Spojených států, Zpravodajské komise Kongresu a všichni ti kontraktoři, které platíme, kteří jsou odpovědní za provádění kontrol na pozadí,“ by se měli zamyslet nad, „důkladným domácím úklidem,“ řek McCain Der Spiegel v interview vydaném tento týden.

„Kamarádi kamarády špehují. To všichni víme, ale bývaly v tom určité hranice,“ dodal McCain. „Ty hranice do jisté míry existovaly proto, že jsme nemívaly ty schopnosti, co máme teď. Když ale zajdete až tak daleko, že vpadnete někomu do soukromí … jednomu z hlavních vůdců světa, Angele Merkel, tak to určitě byla chyba.“

Podle Der Spiegel šéf německé Kanceláře na ochranu ústavy požadoval „naléhavé vysvětlení“ týkající se zvýšené bezpečnostní pohotovosti, ale do úterka nedostal od federálních úřadů odpověď.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com