Independent píše, že někteří z 30 uvězněných aktivistů Greenpeace si stěžují na drsné podmínky a na to, že jejich cely jsou příliš studené. Independent cituje otce jednoho ze zadržených aktivistů: Nemají pravidelný přístup k tak základním věcem jako čistá voda, pravidelné jídlo a dostatečná teplota vzduchu,‘ řekl pan Golubok. Co ti aktivisté očekávají od ruského vězení?


Kapitán říká, že potřebuje jít domů kvůli problémům se srdcem

Mezi tím Ria Novosti hlásí, že kapitán lodi Arctic Sunrise Peter Wilcox teď lituje, že jel protestovat do Arktidy:

Agentura právního zpravodajství RIA Novosti RAPSI citovala Willcoxe, jak říká, že mu nikdy za 40 let aktivismu nehrozila tak těžká obvinění, a že by zůstal v New Yorku, kdyby si mohl zvolit a jít od toho. (…) Zamítnutí Willcoxovy žádosti přišlo i přes obavy vyjádřené jeho právníkem ohledně zdravotních komplikací u něj plynoucích ze stavu jeho srdce.

Zajímavé, že najednou má srdeční problémy. Je to zvláštní, jelikož před měsícem bylo jeho srdce v dostatečně dobrém stavu, aby mu umožnilo vyrazit do drsných podmínek Arktidy na menší protest a s najížděním do malých lodí.

 

Lavrov varuje vnější strany, aby „se nevměšovaly“

Včera Ria Novosti napsala, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zopakoval, že ekologističtí aktivisté „jasně porušili Konvenci mořského práva OSN“ a že by „tahle záležitost měla zůstat v rukou soudů.“ Rovněž varoval vnější strany, aby „se nevměšovaly.“

Ria Novosti píše, že „Všech 30 požádalo o propuštění z vazby ve snaze o propuštění na kauci nebo o domácí vězení. Krajský soud v Murmansku zamítl všech 11 žádostí, které zatím vyslechl, a nařídil, že aktivisté mají zůstat za mřížemi až do slyšení 24. listopadu.“

Zdá se mi, že asi nikoho na kauci nepustí. Mají spoustu materiálu, který musí setřídit, a nikdo nechce rozhodovat předčasně.

P. Gosellin

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  notrickszone.com