Americká vláda zavřela nejpopulárnější webové stránky, které využívaly a prosazovaly používání BitCoinů Silk Road (Hedvábná stezka). Jak hlásí Reuters, americké úřady k prosazování zákona vpadly do této internetové stránky, která sloužila jako ilegální tržiště pro drogy, včetně heroinu a kokainu, a zatkla jejího vlastníka, uvedl ve středu Federální úřad pro vyšetřování FBI. FBI zatkla Ross William Ubrichta známého jako „Krutý Pirát Roberts“ už v úterý v San Franciscu, uvádí soudní obvinění. Federální prokurátoři Ulbrichta obvinili v jednom případě ze spiknutí k pašování narkotik, ze spiknutí za hackování počítačů a ze spiknutí za praní peněz, tvrdí soudní obvinění. Každý, kdo tuto stránku navštíví, je uvítán touto „game over“ obrazovkou.


FBI sdělila, že jako součást této razie rovněž zabavila bitcoiny v hodnotě zhruba 3,6 milionu dolarů (3,2 m liber). Agentura to popisuje jako až dosud největší zabavení Bitcoinů. Není dosud jasné, jak si FBI ty peníze uchová: jelikož nemají žádnou fyzickou manifestaci a jejich praktické využití se zhoršuje, uvíznou tak na věčnost na nějakém hard disku FBI?

Další podrobnosti z oznámení FBI přes BBC:

[quote align="center" color="#999999"]

„Od asi tak ledna 2011 až do teď včetně září 2013 Silk Road Hidden Website (Skrytá stránka Hedvábné stezky) … sloužila jako on-line tržiště, kde uživatelé stránky pravidelně nakupovali a prodávali ilegální drogy a další nekalé zboží,“ uvádí soudní obvinění podaná Okresem jih státu New York.

„Obvinění dále zčásti tvrdí, že Skrytá stránka Hedvábné stezky je konstruována tak, aby zařizovala nekalé obchody hostující na této stránce tím, že poskytuje svým uživatelům anonymitu tím, že operují v tom, co je známo jako síť The Onion Router (Cibulový směrovač) čili Tor … a požadavkem, aby se všechny transakce platily v bitcoinech, tj. v elektronické měně konstruované tak, aby byla tak anonymní jako hotovost.“

Dodává, že pan Ulbricht – o němž se domnívají, že se skrývá za pseudonymem Krutý Pirát Roberts – přes Hedvábnou stezku vygeneroval prodeje za více než 1,2 miliardy dolarů.

FBI si myslí, že si bral provize v rozsahu mezi 8% až 15% a byl následně zapleten i do operací praní peněz, aby tyto aktivity skryl.

Druhý dokument se domnívá, že soukromá komunikace vytěžená z počítačového serveru Hedvábné stezky naznačuje, že podezřelý byl ochoten k obraně svých zájmů použít násilných prostředků.

Říká, že zprávy poslané v březnu a v dubnu naznačují, že „dohadoval nájemnou vraždu“ kanadského uživatele Hedvábné stezky s přezdívkou FriendlyChemist (Přátelský chemik), který zkoušel vydírat peníze hrozbou, že vyzradí identitu tisíců uživatelů této stránky.

Následné zprávy naznačují, že odeslali fotografii této oběti poté, co zaplatili 150 000 dolarů za zabití tohoto vyděrače.

„Obdržel jsem ten obrázek a smazal jsem ho. Opětovné díky za tvou rychlou akci,“ měl pan Ulbricht údajně napsat vrahovi.

Kdo je Krutý Pirát Roberts? (Dread Pirate Roberts)

Soudní dokumenty popisují pana Ulbrichta, 29, jako bývalého studenta fyziky na University of Texas, který odešel studovat na University of Pennsylvania mezi lety 2006 a 2010.

Bylo to podle profilu pana Ulbrichta na LinkedIn, který je citován v soudních dokumentech, právě tady, kde se jeho „cíle následně posunuly jinam“.

Na sociální síť napsal, že chce „lidem poskytnout zkušenost z první ruky o tom, jaké by to mohlo být ve světě bez systematického užívání síly institucemi a vládami.“

Úřady tvrdí, že vedl on-line fóra, kde Hedvábnou stezku publikoval jako potenciální tržiště pro drogy už od ledna 2011.

V jedné takové zprávě uživatel, o němž si myslí, že to byl pan Ulbircht, údajně řekl: „Viděl už někdo Hedvábnou stezku? Je to něco na způsob anonymního Amazon.com.“

Vyšetřovatelé řekli, že stejného kanálu použil i o měsíce později, aby si sehnal pomoc – když zahájil sháňku po „IT lidech v Bitcoin komunitě.“

FBI uvedlo, že pan Ulbricht se během středy objeví u federálního soudu ve San Fraciscu.

Text z obrázku: Rád se učím a využívám teoretické konstrukty k lepšímu pochopení světa kolem sebe. Proto bylo přirozené, že jsem na vysoké škole studoval fyziku a pět let pracoval jako vědec-výzkumník. Během té doby jsem své objevy pětkrát vydal v peer review žurnálech, nejdříve o organických slunečních článcích a pak o slabých krystalických filmech EuO. V tomto období bylo mým cílem jednoduše rozšiřovat hranice lidských vědomostí. Teď se mé cíle posunuly. Chci využít ekonomické teorie jako prostředku ke skoncování s používáním donucení a agrese mezi lidstvem. Stejně, jako bylo téměř všude zrušeno otroctví, tak věřím, že lze skoncovat i s násilím, donucením a všemi formami síly jedné osoby proti druhé. Nejrozšířenější a nejsystematičtější užití síly je mezi institucemi a vládami, to je tudíž můj oblast mého současného úsilí. Nejlepším způsobem, jak však změnit vládu, je změnit myšlení ovládaných. Nakonec vytvářím ekonomickou simulaci, abych lidem poskytl zkušenost z první ruky s tím, jaké by to mohlo být žít bez systematického využívání síly.[/quote]

Více pak od NYMag:

[quote align="center" color="#999999"]

Favorita temného Internetu ohromné drogové tržiště Silk Road (Hedvábná stezka) včera v noci po téměř dvou letech skrytých operací FBI zavřela a jejího údajného zosnovatele zatkla kvůli barvité řadě obvinění.

Devětadvacetiletý Ross Ulbricht čili „Krutý Pirát Roberts“ (Dread Pirate Roberts) byl zadržen v San Franciscu a obviněn z provozování podzemního e-velkoobchodu spolu s údajným praním peněz, pašováním narkotik a dokonce najmutím zabijáka, aby zabil jednoho z uživatelů stránky. Choval se jako počítačový zblblík, ne žádný Heisenberg, a nechal za sebou on-line bohatou osobní stopu.

Podle federálního obvinění podaného jižním okresem New Yorku se „Hedvábná stezka vynořila jako nejsofistikovanější a nejrozsáhlejší zločinné tržiště na dnešním Internetu,“ čímž umožnil, aby se tam „několik tisíc drogových dealerů přemístilo stovky kilogramů ilegálních drog.“ Prodeje na stránce dosáhly asi 1,2 miliardy dolarů (přirozeně) ve formě 9,5 milionu Bitcoinů. Asi 3,6 milionu dolarů této internetové měny bylo zabaveno.

Avšak Ulbricht nijak zvlášť úžasně nezakrýval své stopy, k businessu Hedvábné stezky přidal své jméno, fotku a osobní e-mailovou adresu, což nakonec vedlo k jeho zatčení.

Ulbricht, který je teď obviněn ze zprostředkování prodejů drog, se loni na svém Googl + účtu e-mailem ptal: „Zná někdo z vás někoho, kdo pracuje pro UPS, FedEX nebo DHL?“

Ulbricht si na YouTube (ohyeaross) zamiloval videa Rona Paula spolu s klipy zvanými „The Market for Security“ (Trh pro bezpečnost) a „How to Get Away With Stealing“ (Jak skoncovat s kradením). (O Paulovi Ulbricht jednou mluvil v jednom svém odborném článku na Penn State University: „Od něj a z jeho poselství je možno se toho spoustu naučit o tom, co znamená být US občanem a co to znamená být svobodným jedincem.“) V poslední době se přidal k jeho kanálu Vice. [/quote]

Okamžitým důsledkem byl rychlý a brutální propad hodnoty samotné BitCoinové měny v ekvivalentu USD, jak vidíte na grafu níže:

A graf, který ukazuje tento pohyb v celkovém měřítku:

To, že US vláda bude drtit BitCoin a všechny přidružené služby by nemělo být překvapením a děje se tak, zrovna tak, jak už jsme varovali už v březnu, kdy došlo k prvnímu zakreslenému úvodnímu nájezdu na BitCoin. Tento krok byl zvláště nevyhnutelný, uvážíme-li, že nikdo menší než ECB v listopadu 2012 „varovala“ před Pyramidovými hrami virtuálních měn (avšak jejich nadekretované ekvivalenty nemají přeci žádné takové problémy).

Takže je tohle konec krypto-měn? To není jasné, ale soudě z náhle chybějící dostupné publicity o datech k ocenění BitCoinů, údajně, aby se zabránilo chaotickým výprodejům nebo i pouhým důsledkům nájezdu na jeho obchodovaný objem, mohl by to být soumrak ukončující tuto monetární alternativu.

Podpořit provoz AC24 bitcoiny můžete ZDE .

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com