Příští pondělí 7. října předstoupí před tribunál magistrátního soudu v Lincoln šest mírových aktivistů za protest proti válce drony z června 2013 na základně RAF Waddington. Těch šest Susan Clarkson, Chris Cole, Henrietta Cullinan, Keith Hebden, Martin Newell a Penny Walker bylo původně obviněno z konspirace a z hrubého vniknutí, tato obvinění však byla zrušena a nahrazena jediným obviněním ze zločinného poškozování plotu na perimetru. Všech šest má v úmyslu ‚neuznat vinu‘ s argumentací, že jejich akce byly za těchto okolností rozumné.


K soudu dojde během Týdne dronových akcí, který je sám součástí Mezinárodního týdne za udržení vesmíru pro mír. Během toho po celé zemi proběhne mnoho událostí ke zvýšení povědomí o rostoucím využívání ozbrojených dronů.

7. října je shodou okolností rovněž 12. výročí zahájení Afghánské války. Jsou tam za to, že ta šestice uvnitř letiště RAF Waddington vystavila po celé základně podrobnosti o náletech v Afghánistánu, při nichž jsou zabíjeni civilisté. Penny Walker prohlašuje:

[quote align="center" color="#999999"]

„U dronů ten ohromný odstup mezi lidmi činícími rozhodnutí o zabití a zabíjenými lidmi může zabijáky ochránit před realitou jejich činů. Když jsem tam byla, tak jsem chtěla komunikovat s realitou dronových útoků na afghánské rodiny a jaké to pro ně je žít ve strachu.“[/quote]

   

   

   

 

 

Sympatizanti s Waddingtonskou šestkou budou v pondělí 7. října od 9 h bdít před soudní budovou a v neděli 6. října mezi 5 h odpoledne a 8h odpoledne v Pimento Tea Rooms dojde předsoudní oslavě s mluvčími, muzikou a poezií.

Waddingtonská šestka: (zleva) Revd Keith Hebden, Chris Cole, Fr Martin Newell, Penny Walker, Susan Clarkson a Henrietta Cullinan.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  globalresearch.ca