11 milionů uživatelů vymazali své stránky v síti Facebook. Podle výsledků průzkumů veřejného mínění vysvětluje asi polovina z nich své počínání obavami o zachování důvěrnosti v Internetu. Podnětem k vymazání osobních stránek byly nedávné zprávy o špehování, které provádí v internetu Národní bezpečnostní agentura USA.  Téměř 9 milionů lidí v USA a 2 miliony ve Velké Británii nelitovali fotek, video šotů a další informace, kterou po mnoho let pečlivě sbírali na svých účtech ve Facebooku. Pravdaže ne ve všech zemích vzali uživatelé hrozbu špehování a ztráty důvěrnosti vážně.


Jak ukázal průzkum, který uspořádaly internetové stránky Hlasu Ruska, v Německu vymazalo své stránky pouhých 10% dotázaných. Mezi návštěvníky našich webových stránek ve francouzštině se zbavilo svých účtů ve Facebooku 13%, a dalších 23% se chystá to udělat. Anglicky mluvící uživatele vylekala perspektiva špehování nejvíce – své stránky vymazalo 57% dotázaných. Pokud jde o ruské uživatele Facebooku, udělala to pouhá 4% z nich.

Je třeba poznamenat, že uživatelé, kteří opouštějí Facebook, sotva tak činí pod vlivem okamžitých pohnutek a emocí. Všechno nasvědčuje spíše promyšlenému a vyváženému rozhodnutí, vždyť odejít ze sítě není tak jednoduché, řekl v interview pro Hlas Ruska profesor sociologie Univerzity Cornella Michael Macy:

[quote align="center" color="#999999"]

Odstranit účet je velmi těžko, mnohem jednodušší je prostě přestat ho užívat. Navíc při vymazání účtu ztratíte veškerý svůj kontent, fotky, atd. Dělá se všechno, aby uživatele na tento krok nepřistoupili. Avšak jestliže lidé na to přece jen přistupují a odstraňují své účty, je to jasný znak jejich znepokojení ohledně důvěrnosti osobní informace.[/quote]

Bude hromadné odstranění účtů pokračovat? A jaké to může mít následky? Na tuto otázku Hlasu Ruska odpověděl výkonný ředitel britské společnosti v oblasti ochrany digitálních práv Open Rights Jim Killock:

[quote align="center" color="#999999"]

Určitě to ovlivní byznys: Facebook mj. přijde o zisky. To je ale spíše kladný okamžik – vždyť v tomto případě budou společnosti muset přešetřit své vztahy s americkými zvláštními službami a věnovat větší pozornost zákonům, které umožňují vládě porušovat důvěrnost.[/quote]

Je pravdaže druhá stránka problému. Kultura chování uživatelů v internetovém prostoru není dosud zdaleka dokonalá. A přece je možno si zajistit důvěrnost velmi jednoduše, je třeba jen dodržovat při práci v síti určitou „hygienu“, tvrdí známý mexický politolog Gabriel Carrillo:

[quote align="center" color="#999999"]

Užívám si Facebooku tak, aby nikdo se nemohl dovědět o mně nic zbytečného. Ten nejlepší a snad i jediný způsob to zajistit – nezveřejňovat žádné osobní údaje v sociálních sítích. Nedávám tam svá telefonní čísla, osobní fotografie a čísla kreditních karet. Pro mne je Facebook hromadným sdělovacím prostředkem, a nikoli úschovnou osobních údajů. Podle mého názoru mnozí lidé prostě nechápou význam dodržování „hygieny“ v internetovém prostoru.[/quote]

Poté, co vypukl skandál se špehováním, navrhly společnosti Facebook, Google a Yahoo zavést nová pravidla „otevřenosti“, která umožní uživatelům kontrolovat, jakou informaci a v jakém množství sbírají zvláštní služby. Podle názoru expertů podobná průzračnost do jisté míry pomůže. A přece ten hlavní krok mají podniknout úřady a zákonodárně omezit možnosti špehování lidí bez patřičného soudního rozhodnutí.

Zdroj:  czech.ruvr.ru